Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. srpnja 2024.

Virovitičko-podravska županija nastavlja sa sustavima navodnjavanja: Potpisan ugovor za izradu glavnog, izvedbenog projekta i tender dokumentacije za sustav javnog navodnjavanja Đolta II. faza

Virovitičko-podravska županija među prvima je u Hrvatskoj koja je krenula u izgradnju sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina te je s tim aktivnostima kroz nekoliko projekata omogućeno navodnjavanje 2.760 hektara.

Prvi je izgrađen sustav Kapinci-Vaška koji obuhvaća površinu navodnjavanja za 1.260 hektara i koji je već nekoliko godina u funkciji, a zatim su izgrađena još tri sustava: Đolta – I. faza za 182 hektara, Novi Gradac-Detkovac za 750 hektara i II. faza sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška od 568 hektara, što je ukupno 2.760 hektara.

Temeljem toga, danas (petak) je u Virovitičko-podravskoj županiji potpisan ugovor za izradu glavnog, izvedbenog projekta i tender dokumentacije za sustav javnog navodnjavanja Đolta II. faza. 

“Danas smo potpisali ugovor za izradu projektne dokumentacije za još jedan sustav navodnjavanja na području Virovitičko-podravske županije, a to je Đolta II. faza. Ovo će biti projektiranje petog sustava navodnjavanja, dok za šesti sustav navodnjavanja, SN Lukač I. faza, imamo građevinsku dozvolu te vjerujem da će projektna dokumentacija za SN Đolta II. faza biti gotova do kraja godine kada očekujemo natječaje Ministarstva poljoprivrede. Na ovaj način, pomažemo našim poljoprivrednicima u borbi s velikim temperaturama i nedostatkom padalina kako bi oni imali što veće prinose i bili što konkurentniji na tržištu” -rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

“Trenutno imamo gotovo 3.000 hektara navodnjavanih površina, a cilj je da se kroz sljedećih 10 godina dosegne 10.000 hektara budući da na području naše županije ima ukupno 120.000 hektara poljoprivrednog zemljišta od čega 87.000 hektara čine oranice. To znači da je pod navodnjavanjem preko četiri posto od ukupnih zemljišnih površina tako da zasigurno ima prostora da poljoprivredu napravimo konkurentnom i u našoj županiji” – dodao je.

SN Đolta II. faza obuhvaća neto površinu od 240 hektara. Zahvat vode predviđen je iz četiri bunara, dok bi ukupna duljina cjevovoda bila oko 8.660 metara. Navedeni sustav koristilo bi 20-ak korisnika koji se bave uzgojem ljekovitog bilja, povrća, duhana, uljarica i žitarica.

“Sustav navodnjavanja Đolta II. faza je sustav od 200 hektara neto površine, količine oko 180 litara u sekundi. Ovdje se radi o 10-ak kilometara cjevovoda i crpnoj stanici 180 litara u sekundi te dva bunara koji će biti izgrađeni na toj površini. Početak radova započeo je s izradom projektne dokumentacije, a rok je tri mjeseca” – rekao je Bariša Matković iz tvrtke Hidro-expert iz Rijeke, projektant sustava navodnjavanja. 

Do sada je u sustave navodnjavanja uloženo više od 23 milijuna eura, a sve s ciljem kako bi se poljoprivrednike što više potaknulo ka korištenju sustava.

“Naši poljoprivrednici dobro su upoznati sa sustavima navodnjavanja, sa svim njihovim blagodatima. Vidimo i sami kakve su vremenske neprilike trenutno na području županije, kolike su suše i velike vrućine, i upravo je navodnjavanje neophodno da bi se, na neki način, osigurao urod i povećao prinos. U kontaktu smo s našim poljoprivrednicima, oni aktivno navodnjavaju svoje površine te imamo preko 50 posto sustava pod funkcijom. Iduće godine u planu je izgraditi Đoltu II. fazu te napraviti kompletno istočni dio županije, upravo zbog zahtjeva naših poljoprivrednika. Veselim se ovim projektima jer to na neki način osigurava proizvodnju hrane, a mi i jesmo prehrambena i poljoprivredna županija” – rekao je Bojan Mijok, županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

Kao rezime postignutih rezultata uvođenjem sustava navodnjavanja, Virovitičko-podravska županija bilježi rast profitabilnosti poljoprivredne proizvodnje što je i bio osnovni cilj ovih projekata, ali i svih budućih. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Foto: A. Zeko)

Share Button