Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

23. srpnja 2024.

Ljetovanje djece iz Ukrajine u Virovitičko-podravskoj županiji: Za ukrajinsku djecu organiziran desetodnevni boravak daleko od svakodnevnih razaranja

U Virovitičko-podravskoj županiji, od 23. srpnja do 1. kolovoza ove godine, boravit će 20 djece iz Ukrajine, i to u pratnji dvije odgojiteljice i dva vozača.

Djeca od 10 do 16 godina dolaze iz oblasti Sumy, koja je od granice s Rusijom udaljena 20-ak km, a već dvije godine izloženi su svakodnevnim raketnim napadima i bombardiranjima, uzbunama i svim ostalim ružnim posljedicama rata.

Viša dužnosnica civilno-vojne suradnje pri Ministarstvu obrane Ukrajine, Oksana Anodina obratila se izvanrednoj i opunomoćenoj veleposlanici RH u Ukrajini Anici Djamić sa zamolbom da se organizira desetodnevni boravak za 20-ak djece u Republici Hrvatskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Kako ističu, oblast Sumy pod neprestanim je napadima neprijatelja te pod učestalom paljbom, a stanovništvo je izmoreno od višemjesečnih napada i uvjeta u kojima stradavaju i djeca.

„Djetinjstvo te djece je zauvijek oduzeto, ali ih roditelji, zajedno s vlastima nastoje poštedjeti u mjeri u kojoj je to moguće, stoga bi im kraći boravak na odmoru značio puno. Vjerujem da ćemo zajedno premostiti sve prepreke i da će djeci ostati u nezaboravnom sjećanju ovi praznici u našoj prelijepoj zemlji“ – napominju u obavijesti.

Upoznat sa zamolbom, virovitičko-podravski župan Igor Andrović pohvalio je i prihvatio ovu inicijativu, a u dogovoru sa zamjenikom gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Slatine Ilijom Nikolićem te slatinskom volonterkom Helenom Hegediš, Virovitičko-podravska županija uključila se u organizaciju smještaja i prehrane boravka djece, kao i planiranja aktivnosti za djecu. Uz Virovitičko-podravsku županiju i Grad Slatinu, pomoć su obećali i gradovi Virovitica i Orahovica, općine Čačinci, Sopje i Voćin, Park prirode Papuk, Posjetiteljski centar Dravska priča, Geo info centar Voćin, Društvo Naša Djeca Slatina, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica grada Virovitice i Crveni križ Slatina. 

Mali Ukrajinci u pratnji dvije odgojiteljice i dvojice vozača bit će smješteni u Posjetiteljskom centru Sequoia Slatina. Prema planu aktivnosti, razgledat će grad Slatinu i posjetiti manifestaciju „Ljeto u kinu“, obići će i Viroviticu, Gradski muzej Virovitica i izložbu „Virovitica voli vlakove“, dok će u Noskovcima posjetiti Dravsku priču, a u Višnjici sudjelovati na Olimpijadi starih sportova te uživati u vožnji kočijom i jahanju. Nadalje, čeka ih kupanje na jezeru Orahovica te posjet Slatinskom ljetu, igraonice i radionice u dvorištu Crvenog križa Slatina, posjet Adrenalinskom parku u Velikoj, kao i razgledavanje Geo-info centra u Voćinu. (www.vpz.hr, Foto/arhiva: K. Toplak)

Share Button