Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

26. kolovoza 2024.

Izmijenjen je Pravilnik o provedbi intervencije 73.02. Obnova poljoprivrednog potencijala

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi intervencije 73.02. „Obnova poljoprivrednog potencijala“ iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. objavljen je u „Narodnim novinama“, broj 99/2024, 23. kolovoza 2024. godine.

Najvažnija izmjena za poljoprivrednike je da se u slučaju obnove višegodišnjeg nasada ukinula obveza izrade tehnološkog elaborata. Ostale izmjene možete pronaći ovdje.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i druge službene registre u trenutku nastanka prirodne nepogode ili katastrofalnog događaja, a koji se bave proizvodnjom primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Relevantni poljoprivredni potencijal mora biti upisan u Upisniku poljoprivrednika i Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i drugim službenim registrima kao poljoprivredni i proizvodni resurs u trenutku nastanka prirodne nepogode/katastrofalnog događaja.

Kako bi se projekt smatrao prihvatljivim za sufinanciranje, jedan od općih uvjeta prihvatljivosti projekta i ulaganja je da nadležno javno tijelo proglasi prirodnu nepogodu u skladu s propisima koji uređuju ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda. Šteta na relevantnom poljoprivrednom potencijalu koji je zahvaćen prirodnom nepogodom mora biti evidentirana u Registru šteta do trenutka podnošenja zahtjeva za potporu.

Uništenje poljoprivrednog potencijala korisnika mora iznositi najmanje 30 %.

Još jednom naglašavamo, budite spremni i na vrijeme upišite sav poljoprivredni potencijal u službene registre kako bi bili prihvatljivi za potporu kroz ovu intervenciju. (ruralnirazvoj.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Share Button