Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. kolovoza 2024.

Nastavlja se aktivna suradnja Zavoda za javno zdravstvo s Agencijom za odgoj i obrazovanje u području prevencije vršnjačkog nasilja i skrbi o mentalnom zdravlju mladih

U Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica održan je Međužupanijski stručni skup za učitelje razredne nastave u odgojno-obrazovnom sustavu pod nazivom „Razvoj emocionalne otpornosti i mentalno zdravlje“. Skup je organizirala državna Agencija za odgoj i obrazovanje koji je dio redovitog stručnog usavršavanja učitelja i nastavnika.

Na ovome je skupu, kao jedan od predavača bio pozvan i profesor psihologije i specijalist kliničke psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Profesor Brlas održao je predavanje o modelu prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja „Kroz život bez nasilja – prevencija vršnjačkog nasilja kao rizika za mentalno zdravlje, emocionalni razvoj i ovisnost djece i mladih“. Ovaj se model već godinama uspješno provodi u Virovitičko-podravskoj županiji u kojoj je i razvijen. Sudionicima skupa tom je prigodom predstavljena i nova knjiga profesora Brlasa „Kroz život bez nasilja – vodič za prevenciju vršnjačkog nasilja kao rizika za mentalno zdravlje i ovisnost mladih“, ali i vodič za učenike te slikovnica za najmlađe publicirani ranije (izdavač ovih publikacija je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije).

Ovo je još jedan primjer interdisciplinarnog i međusektorskog povezivanja dionika u transferu znanja i iskustava u okviru vrlo osjetljive i društveno važne problematike. Niz učestalih sudjelovanja profesora Brlasa na stručnim skupovima na državnoj i međužupanijskoj razini, kao i njegovo nedavno gostovanje na predavanju u Valjevu u Srbiji, pokazuju kako Virovitičko-podravska županija i Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije imaju prepoznate i cijenjene stručnjake koji mogu na najvišoj stručnoj i akademskoj razini stvoriti dodanu vrijednost promociji zdravlja i svojim iskustvima i znanjima pomoći u prevenciji rizičnih ponašanja djece i mladih. (Siniša Brlas)

Share Button