Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. kolovoza 2024.

Predstavljeni finalisti izbora za najbolji EU projekt: Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje – za žene žrtve i žrtve nasilja u obitelji u finalu izbora u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici

Predstavljeni su projekti koji su ušli u finale izbora za najbolji EU projekt koji petu godinu zaredom zajednički provode portal Župan.hr, Jutarnji list,  Hrvatska zajednica županija i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u kategorijama – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će glasanjem i javnost nakon što se sljedećih dana predstavi 61 projekt.

Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje predložen je projekt u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici od strane VIDRA-e – Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske
županije. Provodio se je od studenoga 2020. godine do svibnja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta 1329.337,88 eura, a iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 969.491,06 eura te nula vlastitih sredstava. Virovitičko-podravska županija bila je nositelj projekta, a partner Udruga S.O.S. – savjetovanje, osnaživanje, suradnja.

Rekonstrukcijom i opremanjem skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji riješen je problem nepostojanja adekvatnog prostora za ostvarenje njihove sigurnosti, smještaja i osnaživanja na području Virovitičko-podravske županije. Rekonstrukcijom objekta socijalne namjene osigurani su smještajni kapaciteti za 11 krajnjih korisnika, od kojih su 2 smještajna kapaciteta prilagođena za osobe s invaliditetom. Zadovoljstvo korisnika zajamčeno je radom dodatno educiranog i osposobljenog stručnog kadra koji  žrtvama nasilja u obitelji pruža kvalitetnu uslugu podrške, savjetovanja i osnaživanja te zadovoljenim svim životnim uvjetima koji će im pružiti sigurnost kao osnovni preduvjet za samostalno donošenje odluka vezanih za vlastitu budućnost, kao i za budućnost vlastite djece.

Projekt ima pozitivan utjecaj na sadašnje i buduće krajnje korisnike, kao i na neizravne skupine koje čine stanovništvo s područja Virovitičko-podravske županije i susjednih županije te opću javnost.

“Ovim projektom i naša Županija će osigurati smještaj za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji jer, na žalost, ovaj oblik nasilja nije nepoznanica i rijetka pojava, već nešto s čime se svakodnevno suočavamo i pokušavamo smanjiti raznim aktivnostima pomoći i podrške kroz medije i institucije, ali trebat će vremena da se vide značajniji pomaci, a za to vrijeme će se ovim projektom riješiti problem pomoći i zbrinjavanja žena i djece žrtava nasilja u najkraćem vremenu” – rekao je župan Igor Andrović prilikom otvaranja Centra. (zupan.hr, Foto: K. Toplak)

Share Button