Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. kolovoza 2024.

Predstavljeni finalisti izbora za najbolji EU projekt: Potrubi za knjigu u finalu izbora u kategoriji Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama

Predstavljeni su projekti koji su ušli u finale izbora za najbolji EU projekt koji petu godinu zaredom zajednički provode portal Župan.hr, Jutarnji list,  Hrvatska zajednica županija i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u kategorijama – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će glasanjem i javnost nakon što se sljedećih dana predstavi 61 projekt.

Potrubi za knjigu projekt je prijavljen od stane VIDRA-e, Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije unutar kategorije  Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama.
Provodio se je od rujna 2021. godine do rujna 2023. godine. Nositelj projekta bila je Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, a partneri  Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica. Ukupna vrijednost projekta bila je 334.955,41 euro, a iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 329.707,41 euro.

Tijekom provedbe projekta nabavljeno je i isporučeno te opremljeno vozilo prilagođeno za potrebe pokretne knjižnice (bibliokombi), nabavljeno je 1454 naslova knjižne građe, održana je 31 radionica s ciljanim skupinama, provedeno je 13 javnih događanja s ciljem popularizacije čitanja, održane su početna i završna konferencija, izrađeni su promotivni materijali itd. Bibliokombi je prema utvrđenom rasporedu obilazio svih 13 općina Virovitičko-podravske županije (38 stajališta) te se je tako potaknula čitalačka pismenost i osigurala dostupnost čitalačkih programa u svim područjima županije. Izrađena je  i Facebook stranica Bibliobusna služba VPŽ – Potrubi za knjigu na kojoj su redovno objavljene najnovije vijesti i raspored stajališta bibliokombija.

Kroz projekt je povećana socijalne uključenosti pripadnika ciljanih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti jer se je povećanjem dostupnosti sadržaja i provedenih aktivnosti potaknulo čitanje i razvile čitalačke kompetencije pripadnika ciljanih skupina. Ciljane skupine projekta su bili djeca i mladi do 25 godina, osobe s invaliditetom i osobe starije od 54 godine. Na taj način podignuta je razina svijesti o važnosti kulture čitanja i pismenosti za razvoj pojedinca i društva s naglaskom na dostupnost usluge i izvan većih gradova čime se osigurava ravnomjerni razvoj cijele županije. (župan.hr)

Share Button