Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. kolovoza 2024.

Predstavljeni finalisti izbora za najbolji EU projekt: Sustav javnog navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac u finalu izbora u kategoriji Doprinos poduzetništvu

Predstavljeni su projekti koji su ušli u finale izbora za najbolji EU projekt koji petu godinu zaredom zajednički provode portal Župan.hr, Jutarnji list,  Hrvatska zajednica županija i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u kategorijama – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će glasanjem i javnost nakon što se sljedećih dana predstavi 61 projekt.

Sustav javnog navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac prijavljen je od strane Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u kategoriji Doprinos poduzetništvu. Provodio se je od svibnja 2017. godine do srpnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 5.722.104,32 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 5.661.108,55 dok su vlastita bila  60.995,77 eura. Kroz ovaj projekt  poljoprivrednicima na području Općine Gradina i Općine Lukač kvalitetniju i dohodovniju proizvodnju, a samim time i sigurniju i održiviju.

Područje projekta navodnjavanja „Novi Gradac-Detkovac“ prostire se na površini od 750 ha, a nalazi se na području općina Gradina  i Lukač. Riječ je o drugom pilot projektu  navodnjavanja Virovitičko-podravske županije, koja je i nositelj projekta, a čija se izgradnja financirala sredstvima EAFRD-a i za čiju svrhu je izrađena predmetna studija izvodljivosti koja je pokazala društvenu i financijsku isplativost projekta. Provedenim pedološkim istraživanjima i procjenom pogodnosti tla sukladno FAO normativima utvrđeno je da na projektom području postoje izuzetno vrijedni resursi od čega 680,6 ha (90,7%) čine tla dobre pogodnosti.

Prema planiranoj strukturi poljoprivredne proizvodnje usklađenoj s potrebama krajnjih korisnika, prirodnim karakteristikama područja te s ciljem osiguranja ekonomske opravdanosti sustava navodnjavanja proizašao je izbor opreme s kojem se planirane kulture navodnjavaju i traženi radni tlakovi u sustavu.  Oprema za navodnjavanje je usklađena s oblikom i veličinom parcela na projektnom području. Objekti SN-a (crpna stanica i tlačni razvodni cjevovod) su dimenzionirani da omogućavaju navodnjavanje uređajima „Typhon“, mini rasprkivačima i sustavom „kap po kap“. Na hidrantu se osigurava minimalni tlak od 5,5 bar.

Izvorište vode za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta je rijeka Drava, uz koju je smještena crpna stanica. U crpnoj stanici ugrađuju se 3 crpke kapaciteta 120 l/s i jedna hidrostanica kapaciteta 80 l/s. Hidrostanica se sastoji od 4 crpke kapaciteta 20 l/s. Ukupni kapacitet CS ostvaruje se radom svih crpki. Izborom crpki osigurana je maksimalna prilagodljivost rada ovisno o potrošnji vode i ostvarena je dobra energetska učinkovitost sustava. Tlačni razvodni cjevovod je postavljen tako da prati trase postojećih puteva i da voda za navodnjavanje bude dostupna na svakoj parceli. Korištenje vode se osigurava postavljanjem hidranata na potrebnom razmaku ovisno o širini parcela i opremi za navodnjavanje. (župan.hr, Foto: K. Toplak)

Share Button