Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. kolovoza 2024.

Udruga djece hrvatskih branitelja VPŽ predstavila 1. festival Domoljubnog filma „Stjepan Mlakar“ koji će se u Slatini održati od 2. do 4. rujna 2024.

U organizaciji Udruge djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Slatine, te uz potporu Pučkog otvorenog učilišta Slatina, od 2. do 4. rujna 2024. godine održat će se 1. festival Domoljubnog filma „Stjepan Mlakar“.

Tim povodom večeras (ponedjeljak) u Art dvorani slatinskog Pučkog otvorenog učilišta održano je predstavljanje programa ovoga festivala.

S nekoliko pozdravnih riječi okupljenim medijima i članovima obitelji Mlakar, Stjepanovoj supruzi Dragici te sinovima Robertu i Renatu koji su također nazočili promociji festivala, obratio se predsjednik Udruge djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije Jurica Culej te se kratko osvrnuo na značaj organizacije ovoga festivala posvećenog Stjepanu Mlakaru, pripadniku MUP-a koji je u Domovinskom ratu položio svoj život na oltar domovine.

“Ovaj je festival posvećen Stjepanu Mlakaru, prvom poginulom hrvatskom branitelju na području današnje Virovitičko-podravske županije, ali i svima onima koji su dali svoje živote u stvaranju i obrani hrvatske samostalnosti” – istaknuo je Culej, te tom prigodom najavio svečano otvorenje festivala koje će se održati u ponedjeljak, 2. rujna u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slatini s početkom u 18 sati, te pozvao srednjoškolce, članove braniteljskih udruga i sve ostale zainteresirane građane da dođu pogledati tri domoljubna filma koja će se održati u sklopu festivala i na taj se način upoznaju, odnosno podsjete na ratna zbivanja tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj.
Uoči samog otvorenja festivala u 17 sati će se ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade paljenjem svijeća odati počast poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata.

“Cilj naše udruge je kroz ovakve i slične projekte promicati vrijednosti Domovinskog rata i nadamo se da je ovo jedan projekt koji ćemo nastaviti održavati i u budućnosti. Povijesne činjenice i svjedočanstva samih sudionika koje donose upravo ovakvi filmovi najbolji su način da stinu o Domovinskom ratu prenesemo mladim generacijama i naraštajima koji tek dolaze” – zaključio je Culej zahvalivši se Ministarstvu hrvatskih branitelja, Gradu Slatini, Pučkom otvorenom učilištu Slatina i medijima na potpori.

Posebnu zahvalu uputio je obitelji Mlakar koja je iskazala potporu ovome projektu od same inicijative, a predstavljajući festivalski program isto su učinili i članovi predsjedništva Udruge djece hrvatskih branitelja VPŽ Dino Mataz i Mihael Puljić koji su i sami autori jednog od planiranih filmova koji će biti prikazani tijekom 1. festivala „Stjepan Mlakar“.

“Sa Stjepanom je na području Virovitičko-podravske županije započeo Domovinski rat u onom punom pravom smislu. Nakon njegove pogibije 12.8.1991. godine pobunjeni Srbi bacaju balvane na ulaze u većinska srpska sela u orahovačkoj općini i zapravo je time ovdje započeo Domovinski rat. Njegova je pogibija početak svega onoga lošega što će se događati u naredna četiri mjeseca sve do oslobodilačke operacije Papuk ’91 u kojoj je u svega nekoliko tjedana oslobođeno područje brdskih sela na području bivših općina od Orahovice do Virovitice. Na žalost ljudi su nakon 33 godine počeli zaboravljati što se sve događalo na ovom području jer nije se možda dovoljno truda uložilo da se te priče i viđenje istine hrvatskog naroda zabilježe na kvalitetan način, stoga smo htjeli kroz ovaj festival donijeti primjere filmova kako drugi u Hrvatskoj rade na toj tematici. Ovaj bi festival trebao potaknuti svijest među ljudima, osobito mlađe generacije, da njeguju vrijednosti Domovinskog rata i pokušaju razaznati kolika je široka lepeza dokumentarnih filmova koji se bave ovom tematikom” – pojasnio je Mataz.

“Ova se ideja dugo “kovala” u našoj udruzi i drago nam je što smo upravo mi njezini inicijatori i realizatori s ciljem da ponudimo nešto novo publici u Slatini ali i Virovitičko-podravskoj županiji, u sredini koja je pretrpjela ono što rat je, a to su one strahote, razaranja, ubijanja nedužnih… Tako smo odlučili da na ovaj način, kroz sedmu umjetnost pokušamo promovirati sve ono što se događalo na našem, ali i na području cijele Hrvatske” – istaknuo je Puljić.

Prvi film na rasporedu je 2. rujna. Tako će odmah nakon svečanog otvorenja festivala biti održano predavanje i projekcija najnovijeg filma Borne Marinića „Njezina strana priče“.

Borna Marinić, hrvatski je povjesničar i novinar, autor više knjiga i dokumentaraca o Domovinskom ratu, voditelj jednog od najgledanijih podcasta u Hrvatskoj – Gdje si bio ’91.

Film „Njezina strana priče“ u trajanju od 50 minuta govori o drugoj strani bitke, onoj koja se odvijala u opkoljenoj vukovarskoj bolnici koja je postala stup obrane Vukovara, mjesto nade, ali i strepnje. Film prati priču doktorice Mirjane Semenić Rutko, te Dušice Zeko koja je sa svojim suprugom otišla iz bolnice u proboj prema slobodi. Nekoliko dana ranije rodila je kćerkicu Antoniju koja je bila nedonošče te postala najmlađa žrtva bitke za Vukovar.
Njezina majka nakon progonstva vratila se u grad na Dunavu sa suprugom Nikom i Antonijinim mlađim bratom Dinom.

U utorak, 3. rujna od 18 sati bit će prikazan film Stipe Majića Pipe „Ispod radara“.

Stipe Majić „Pipe“ vukovarski je branitelj s Trpinjske ceste i autor nekoliko ključnih filmova o Domovinskom ratu, te vrlo dobro poznat slatinskoj publici. Film „Ispod radara“ u trajanju od 90 minuta govori o hrabrim zrakoplovcima koji su osim par starih poljoprivrednih aviona imali samo znanje, volju, inovativnost i ljubav za domovinu, te su se tim sredstvima suprotstavljali neusporedivo jačem neprijatelju. Dokumentarni film obrađuje početak formiranja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

1. festival Domoljubnog filma „Stjepan Mlakar“ u srijedu, 4. rujna zaključit će projekcija dokumentarnog filma Mihaela Puljića i Dine Mataza „Rujanski dani: Četekovac – Balinci – Čojlug“.
Na taj će se način ujedno zaokružiti i program komemoracije žrtvama četničkog masakra izvršenog 4. rujna 1991. godine u Četekovcu, Balincima i Čojlugu.

Mihael Puljić i Dino Mataz su hrvatski povjesničari i autori nekoliko filmova o Domovinskom ratu. Urednici su nekoliko knjiga povijesne tematike, a Dino Mataz autor je i proznog djela „Nad Papukom nebo proplakalo“.

Film „Rujanski dani: Četekovac – Balinci – Čojlug“, koji će također započeti u 18 sati u slatinskoj kino dvorani, kroz 50 minuta trajanja prati zbivanja 4. rujna 1991. godine koji za stanovnike današnje Virovitičko-podravske županije simbolizira svojevrstan dan žalosti jer toga je dana u 9 sati i 5 minuta započeo kombinirani topničko-pješački napad pobunjenih Srba na sela Četekovac, Balince i Čojlug. Posljedice sumanutog napada bile su stravične, a iste su na vidjelo izašle sljedećeg dana kada u sela ulaze pripadnici MUP-a i ZNG-a. Uslijedili su RUJANSKI DANI straha, žalosti i ogorčenosti. O svemu ovome u filmu je progovorilo 14 svjedoka toga vremena te četiri povjesničara koji su dali opći pregled cijele situacije.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a tijekom sva tri dana u predvorju kina posjetitelji će moći kupiti i suvenire posvećene ovome festivalu kako bi im ostala uspomena. (radioslatina.hr, Foto: Mihaela Feldi)

Share Button