Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. kolovoza 2024.

Fotogalerija: U Kazalištu Virovitica održana je svečana sjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije

U povodu Dana Virovitičko-podravske županije, u Kazalištu Virovitica održana je svečana sjednica Županijske skupštine VPŽ kojoj su, između ostalim, nazočili, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrovića – Josip Đakić, ministar zdravstva Vili Beroš, glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, saborski zastupnici Vesna Bedeković i Krunoslav Katičić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušića, kao i župan Varaždinske županije (Anđelko Stričak), županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske (Mato Lukić), zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Vukovarsko-srijemske (Franjo Orešković). Bili su tu i domaćini, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, kao i zastupnici u Europskom parlamentu Tomislav Sokola i Davor Ivo Stier, te brojni drugi uvaženi dužnosnici i predstavnici.

Sjednicu je prigodnim govorom otvorio predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović.

  • Danas slavimo našu županiju, slavimo sve ono što smo zajedno postigli u protekloj godini i što nas povezuje kao zajednicu. Svaki korak naprijed, svaka investicija, svaki novi projekt rezultat su zajedničkog rada i truda – rekao je Begović, naglašavajući kako su unatoč izazovima koje donose globalni događaji, ekonomske turbulencije i demografski problemi, lokalne vlasti uspjele održati stabilan napredak.

Govorio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, o čemu više možete vidjeti OVDJE

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije, Danijel Marušić, u ime svih prisutnih župana je istaknuo:

  • Vjerujem da će se svi složiti kako je ovo mjesto ispunjeno pozitivnom energijom i da se ovdje uvijek osjeća toplina i gostoljubivost svih vas koji živite u ovoj županiji.  Možete se doista ponositi njome, bez obzira na to odakle je gledate – od rijeke Drave na sjeveru, preko podravskih i slavonskih ravnica pa sve do obronaka Bilogore, Krndije i Papuka. Ova županija, jedna od najstarijih u Hrvatskoj, može biti ponosna na svoju bogatu povijest, kao i na kćeri i sinove koji su dali značajan doprinos u Domovinskom ratu i stvaranju moderne Republike Hrvatske. S velikim zadovoljstvom smo slušali župana Androvića o realiziranim projektima, onima u tijeku, kao i planiranim inicijativama, koje će doprinijeti još bržem razvoju gospodarstva i drugih segmenata društva. To je rezultat rada župana Androvića i njegovih suradnika, uz veliku podršku predsjednika županijske skupštine i vijećnika. Virovitičko-podravska županija je među prvima u povlačenju i realizaciji europskih projekata i može biti uzor drugim županijama – rekao je Danijel Marušić, te istaknuo potporu premijera Andreja Plenkovića i Vlade Republike Hrvatske svim županijama, uključujući Virovitičko-podravsku, osobito u vremenima krize poput korona pandemije, potresa i energetske krize, te za projekte koji pridonose razvoju naših županija.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Dan Virovitičko-podravske županije čestitao je i saborski zastupnik Josip Đakić.

  • Čestitam svima Dan jedne od najstarijih hrvatskih županija i na svim postignućima koja smo zajedno ostvarili, posebno u područjima znanosti, obrazovanja i zdravstva, što uvelike doprinosi kvaliteti našeg života. Napredak u zapošljavanju i standardu života, koji se sve više približava europskim razinama, rezultat je politike Vlade RH i naše županije. Hrvatski sabor, prateći potrebe građana, na prijedlog Vlade donosi zakone koji su na dobrobit svih nas. Naša županija, koja je u Domovinskom ratu prošla kroz stradanja i bila među prvima oslobođena, ponosna je na svoj doprinos stvaranju slobode i sigurnosti te osiguravanju našeg europskog puta. Nadam se da će se daljnji projekti nastaviti razvijati kao mjerilo kvalitete, da će ih iz godine u godinu biti sve više, te da će Virovitičko-podravska županija i dalje prednjačiti u korištenju europskih sredstava i svih drugih pogodnosti koje nam EU pruža – istaknuo je Đakić i dodao:
  • U zajedništvu s Vladom RH i ministarstvima, radit ćemo na stvaranju blagostanja i osiguravanju života jednakog onome na ostalim europskim prostorima, što je naš glavni cilj. Vjerujem u gospodarske potencijale naše županije, posebno u energetske resurse poput plina i termoenergije, kao ključne za budući razvoj, zapošljavanje i napredak. Neka ovaj Dan županije uvijek bude obilježen uspješno završenim projektima i onima koji su još u pripremi. Čestitam svima koji su svojim radom doprinijeli razvoju naše županije i pozivam vas da nastavimo graditi ljepšu, sigurniju i prosperitetniju budućnost za sve nas – dodao je Đakić.

Nazočnima se obratio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, o čemu više možete vidjeti OVDJE

Na današnjoj svečanoj sjednici Županijske skupštine prikazan je i kratki film, odnosno priča o Virovitičko-podravskoj županiji, a uveličala ju je i Mia Dimšić, koja je velik dio djetinjstva provela u Levinovcu, odakle joj je majka rodom, a otpjevala je nekoliko svojih hitova.

U povodu Dana Virovitičko-podravske županije na svečanoj sjednici održana je i dodjela nagrada i povelja, a tko su ovogodišnji laureati možete pogledati OVDJE

Osim toga, Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, posjetio je Bibliobus. To je EU projekt – Bibliobusne službe, koja je sa svojom građom i uslugom dostupna u svim dijelovima Virovitičko-podravske županije u kojima nema stacionarnih knjižnica. Bibliobus je ove godine jedan od četiri kandidata Virovitičko-podravske županije za najbolji EU projekt.(www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak i Anita Zeko)

 

Share Button