Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. kolovoza 2024.

Godišnje nagrade VPŽ: Iza njih je 130 godina postojanja i tisuće intervencija u kojima su spašavali ljude i njihovu imovinu, oni su DVD Pitomača

Kada je 1893. godine razorni požar pogodio Pitomaču, vatrena stihija uništila je dugogodišnji ljudski trud. Uvidjevši kako je za obranu od požara nužna organiziranost, nekolicina stanovnika Pitomače, nakon tog događaja je osnovala vatrogasno društvo Pitomača.

Već 1906., su nabavili ručnu vatrogasnu štrcaljku, te su tada, bili najopremljenije društvo u tadašnjem kotaru Đurđevac. U to doba u DVD-u Pitomača buja i društveni život, okupljaju i staro i mlado, ali uvijek su spremni za spašavanje ljudskih života i imovine. U uređenom vatrogasnom središtu u Pitomači, danas broje 93 člana, od čega su 23 operativna vatrogasca. Godišnje bilježe više od 30 intervencija i predstavljaju važan faktor sigurnosti i društvenog života općine Pitomača, brinući i skrbeći za stanovnike ovog područja kada je to najpotrebnije. (www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Share Button