Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. kolovoza 2024.

Godišnje nagrade VPŽ: Nagrada je došla na pravu adresu kada je prošle godine, u konkurenciji 300 hrvatskih knjižnica, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica proglašena najboljom

Povijest virovitičkog knjižničarstva, vezana je uz Franjevački samostan i seže na početak 18. stoljeća, dok sama knjižnica bilježi svoj osnutak 1946. godine kao narodna knjižnica. Tako je nastavila tradiciju narodne knjižnice iz 1866., zatim, Društva Kasino iz 1874. godine, ali i pučkih radničkih čitaonica, te čitaoničkih društava.

Na današnju lokaciju, u središtu Virovitice, knjižnica je uselila 2007. godine i od tada traje njen neprestan razvoj. Knjižnični fond im se sastoji više od 107.000 jedinica građe, uz ukupan broj članova od 10.100. Kroz EU projekt Bibliobusne službe, sa svojom su građom i uslugama dostupni u svim dijelovima Virovitičko-podravske županije u kojima nema stacionarnih knjižnica. Danas su stjecište kulturnog, informacijskog i obrazovnog života, a kroz predavanja, gostovanja dokazanih hrvatskih književnika, izložbe i radionice redovito educiraju stanovništvo naše županije. Vrijedno priznanje dobili su 2023. godine, kada su u konkurenciji 300 hrvatskih knjižnica, proglašeni za najbolju narodnu knjižnicu u Hrvatskoj. (www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

 

Share Button