Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. kolovoza 2024.

Novo rodilište Opće bolnice Virovitica koje je otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je jedna prekrasna priča, u kojoj će se čuti „prvi plač“ i rađati nove generacije stanovnika Virovitičko-podravske županije

Novo rodilište Opće bolnice Virovitica je jedna prekrasna priča, baš onakva kakvu zaslužuje Virovitičko-podravska županija, koja je jedna od samo dviju hrvatskih županija u kojoj se 2023. godine rodilo više djece nego godinu ranije. Taj trend nastavlja se i ove godine…

To novo rodilište, na prigodnoj je svečanosti otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, uz nazočnost, između ostalih, ministra zdravstva Vilija Beroša, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i njegovih suradnika, saborskog zastupnika Josipa Đakića, gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina, ravnatelja Opće bolnice Virovitica Dinka Blaževića i mnogih drugih, koji su s neskrivenim pozitivnim emocijama govorili o ovoj investiciji resornog ministarstva, Virovitičko-podravske županije, ali i sredstava iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU…

  • Zgrada u kojoj se nalazimo sagrađena je davne 1974. godine, dakle prije 50 godina i u tom razdoblju odjel je bio samo jednom adaptiran. Ovom rekonstrukcijom pacijenticama će biti na raspolaganju 10 soba, od toga dvije dvokrevetne i 8 jednokrevetnih, od kojih je jedna jednokrevetna soba namijenjena za osobe s invaliditetom – nalgasio je v.d. ravnatelja Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević.

Novo rodilište danas ima osam jednokrevetnih i dvije dvokrevetne sobe. U svakoj sobi je i maleni krevetić za bebe, koje će tako cijelo vrijeme biti uz svoje majke.

Župan Igor Andrović izrazio je zadovoljstvo novoobnovljenim rodilištem, rekavši kako je riječ o mjestu na kojem se rađaju nove generacije, na kojem se čuje prvi dječji plač, ali i osjeti prva, istinska roditeljska ljubav. Ideja rekonstrukcije potekla je od dr. Jadranka Šegregura, šefa Odjela, koji je imao viziju izgleda i funkcije rodilišta po mjeri rodilja i djeteta, ali i struke koja im je na usluzi.

  • Kada smo razmišljali o rekonstrukciji, imali smo viziju da ovo bude prostor koji će pružati adekvatnu skrb i majkama i novorođenčadi, ali i trenutke prožete ljubavlju, pažnjom i toplinom, kao i stručnošću medicinskog osoblja. Živimo u vremenima kada su očekivanja i zahtjevi pacijenata sve veći. Upravo zbog toga nužno je raditi rekonstrukcije, ulagati u infrastrukturu, opremu i usluge. Ovaj novoobnovljen odjel rodilišta rezultat je jednog takvog promišljanja i zahvaljujem svima koji su pridonijeli njegovu ostvarenju – rekao je župan Andrović.

Uz kupaonice, a tu je i poseban prostor za kupanje novorođenčadi, budući da svaka soba ima svoju „kadicu“, te prostor za previjanje. Naime, cilj je omogućiti majkama da, uz pomoć sestara, okupaju novorođenče i dobiju iz prve ruke korisne savjete o njezi, držanju, previjanju te dojenju.

Ministar zdravstva dr. Vili Beroš čestitao je domaćinima na investiciji, rekavši kako ona ne samo da značajno poboljšava infrastrukturne uvjete za pružanje zdravstvene zaštite, već i zajedničku težnju Vlade, Županije i lokalnih zdravstvenih vlasti u osiguravanju bolje, kvalitetnije i dostupnije zdravstvene usluge.

  • S ponosom mogu reći da ispunjavamo potrebe naših građana i radimo ovo u njihovom interesu, posebno za naše majke i djecu – rekao je ministar Beroš, napomenuvši kako su investicije poput ove u Virovitici dio misije unaprjeđenja uvjeta rada i materijalnog statusa i svih djelatnika u zdravstvenom sustavu.

Svaka soba u novom rodilištu ima svoj sanitarni čvor, Internet, TV, a jedna je soba prilagođena za osobe s invaliditetom. Tu su i dvije rađaonice i operacijska sala, ljekarna, soba za liječnike… Godišnje se u rodilištu Opće bolnice Virovitica obavi oko 600 porođaja, od čega je njih četvrtina carskim rezom.

Premijer Andrej Plenković, također uputivši čestitke svima uključenima u ovu investiciju te izdvojivši Viroviticu kao dobar primjer zajedničkog financiranja važnih projekata u zdravstvu.

  • Ova kombinacija izvora financiranja, iz državnog i županijskog proračuna, je jedan odličan model i nadamo se da ćemo nastaviti s velikim ulaganjima u zdravstvo. U našem mandatu u zdravstveni sustav je uloženo gotovo 2,5 milijarde eura. Kada gledamo Hrvatsku u cjelini, to su veliki projekti i sredstva. Zdravstvenom politikom želimo pridonijeti ukupnom ublažavanju negativnih demografskih trendova te ostvariti usporavanje negativnog prirodnog prirasta. Govorimo o ključnoj temi opstanka hrvatskog naroda i zato je važno da budu stvorene sve pretpostavke i za uvjete koje imamo u hrvatskim rodilištima, pa tako i u Virovitici.

Projekt Opće bolnice Virovitica, ”Rekonstrukcija i adaptacija II. kata zgrade D Opće bolnice Virovitica – Rodilište” vrijedan je ukupno 1.381.831,56 eura. Izvođač je bila renomirana tvrtka Gradba iz Virovitice. Prije svečanog otvorenja novoobnovljeno rodilište blagoslovio je župnik Župe sv. Roka u Virovitici fra Ivica Jagodić. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button