Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. kolovoza 2024.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović: Zajedno možemo i moramo nastaviti graditi našu županiju kao mjesto koje pruža kvalitetan život svakom našem stanovniku

Obraćajući se nazočnima, na svečanoj sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, među kojima je bio i predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, župan Igor Andrović, zaželio je dobrodošlicu svim pristiglim gostima u našu županiju.

  • Dobro došli u srce Slavonije, dobro došli u dušu Podravine, dobro došli u Virovitičko-podravsku županiju…

Potom se dotaknuo razdoblja od prošlogodišnjeg Dana Virovitičko-podravske županije.

  • Protekla godina bila je izazovna, ali istovremeno puna uspjeha i novih prilika. Zajedničkim naporima postigli smo mnoge značajne rezultate. Uložili smo u razvoj infrastrukture, unaprijedili obrazovni sustav te osigurali bolju zdravstvenu skrb za naše sugrađane. Među našim najvećim uspjesima istaknuo bih nastavak izgradnje brze ceste prema Zagrebu kao i modernizaciju i izgradnju županijskih cesta na području cijele županije, čime smo olakšali svakodnevni život mnogim našim žiteljima. Otvorili smo novi Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza i time se s današnjim danom, natapaju  plodna polja, koja se prostiru na oko 3.000 hektara, a plan je da kroz nekoliko idućih godina imamo 10.000 navodnjavanih hektara. Posebno smo ponosni na izgradnju i obnovu naših škola i vrtića, jer ulaganje u obrazovanje i našu djecu predstavlja ulaganje u budućnost. U posljednjih nekoliko godina, na području naše županije, izgrađeno je ili potpuno adaptirano 15-ak vrtića. U novu školsku godinu krećemo s obnovljenim i novoopremljenim školama koje sudjeluju u pilot projektu cjelodnevne škole, u Suhopolju, Špišić Bukovici, Gornjem Bazju i Zdencima, a obnovljena područna škola na početku nove školske godine čeka i mališane u Okrugljači. U suradnji s gradovima i općinama financiramo radni materijali koji besplatno stiže na klupe svih učenika od 1. do 4. razreda i uz već do sada financiranog besplatnog obroka, besplatnih udžbenika i besplatnoga prijevoza od strane Vlade RH, znatno se olakšava kućni budžet za naše obitelji i roditelje. Nakon velikih investicija u zdravstvu u proteklih nekoliko godina, danas smo otvorili i novi Odjel rodilišta u Općoj bolnici Virovitica, mjesto gdje će se rađati nove generacije, gdje će se čuti prvi dječji plač i gdje će se osjećati prva radost roditeljstva. Velika su zajednička ulaganja bila i u vozila, rekonstrukciju i adaptaciju prostora i u ostalim zdravstvenim institucijama kojima je osnivač VPŽ.

 

Naglasio je kako se u proteklih 10 godina, Virovitičko-podravska županija pozicionirala kao županija koja je prepoznatljiva po revitalizaciji objekata kulturne baštine na svom području i stavljanja istih u funkciju turizma.

  • Po tome smo jedinstveni u Hrvatskoj, a ove godine krenuli smo s potporom kojom smo našim turističkim iznajmljivačima dodijelili bespovratno gotovo 100.000 eura za projekte vrijedne skoro 270.000 eura, s ciljem poticanja poduzetništva u turističkom sektoru.  Sva ta ulaganja daju i rezultate, u ovoj godini nastavlja se pozitivan trend povećanja turističkog prometa na području Virovitičko-podravske županije. Tijekom prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježeno je povećanje broja dolazaka i noćenja za 20%, a naši turistički potencijali koje smo obnovili, Dvorac Janković u Suhopolju i Kurija Janković u Kapela Dvoru, ruše sve rekorde po posjećenosti i dolasku posjetitelja. Vjerujem kako ćemo ove godine završit i rekonstrukciju dvorca Janković u Cabuni, kao i nove sadržaje u dvorcu Janković u Suhopolju i time nadopuniti turističku ponudu kulturne baštine u VPŽ.

 

Poseban naglasak u svom govoru dao je za potpore poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima.

  • Virovitičko-podravska županija izdvaja značajna financijska sredstva iz svog proračuna za Programe potpora za poduzetnike, tradicijske obrte,  poljoprivrednike, subvenciju kamata za poduzetničke i poljoprivredne kredite, Subvenciju prostora u poduzetničkim inkubatorima Virovitičko-podravske županije i mnoge druge potpore koje doprinose gospodarskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta.

Na području naše županija kvalitetna je briga i skrb za sve stanovnike.

  • Svoj djelokrug rada usmjerili smo ka stanovnicima svih životnih dobi, prema ljudima i u ruralnim i u urbanim područjima. Danas studenti iz naše županije besplatno putuju vlakom po cijeloj Hrvatskoj, a novom uslugom javnog linijskog prijevoza putnika omogućili smo da se umirovljenici, studenti, učenici i radnici voze do 90% nižim cijenama i to uvođenjem novih i obnavljanjem starih autobusnih linija… Osim toga, potporu dajemo i općini Voćin gdje se danas gradi jedan od 18 Centara za starije u Hrvatskoj, a u kojem će smještaj pronaći 73 korisnika starije životne dobi.

Podcrtao je i buduće projekte.

  • Uz sve postignuto, svjesni smo da planovi i izazovi koji su pred nama nisu mali. Svijet se mijenja, a s njim i potrebe naših ljudi. Stoga smo već započeli planiranje novih projekata koji će dodatno ojačati našu županiju. U planu su izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih osnovnih škola kroz NPOO s ciljem održavanja nastave u jednoj smjeni. Tu je nova zgrada osnovne škole u Pitomači sa sportskom dvoranom. Nova osnovna škola gradit će se i u Orahovici, a nove sportske dvorane u Suhopolju, Novoj Bukovici i u sklopu OŠ Josipa Kozarca u Slatini. Kako bismo postigli europski standard gimnazijalaca prijavili smo gradnju nove zgrade Gimnazije sa sportskom dvoranom u Virovitici. Imamo spremnu projektnu dokumentaciju za izgradnju nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu, nove ambulante doma zdravlja u Gornjem Bazju, a krećemo i s projektiranjem nove zgrade doma zdravlja u Pitomači. Također uskoro očekujemo i energetsku obnovu zgrade Opće bolnice Virovitica, projekt koji je prošao i gdje je APN zadužen za postupak ugovaranja pružatelja energetske usluge. Kada govorimo o poljoprivredi treba spomenuti da imamo građevinsku dozvolu za Sušionicu povrća u Virovitici kao i za Centar za pametnu poljoprivredu, a s građevinskim dozvolama za sustave navodnjavanja, Lukač i Đolta 2 faza čekamo natječaje za izgradnju novih sustava navodnjavanja. Naš Centar za razvoj i istraživanje u mljekarstvu je u fazi razvoja ideja za nove proizvode i uspostavljanja male proizvodnje koja bi se u budućnosti mogla odrađivati u industrijskim razmjerima. Pred nama je i najveća privatna investicija u županiji, izgradnja geotermalne elektrane u općini Čađavica te daljnje ulaganje u zelenu energiju kako bismo našu županiju učinili energetski održivom i ekološki prihvatljivom.

Virovitičko-podravska županija je blagoslovljena je prirodnim bogatstvima, ali vrijednim i radišnim, marljivim ljudima.

  • Naša županija blagoslovljena je prirodnim bogatstvima koja nas ispunjavaju ponosom. Od zelenih šuma i plodnih polja do rijeka i jezera, naš kraj obiluje prirodnim ljepotama koje oduzimaju dah. Svako naše selo, svaki naš grad, svaka naša rijeka i planina pričaju priču o tradiciji, kulturi i ljepoti koja se prenosi generacijama. No, ljepota naše županije nije samo u prirodi, već i u ljudima. Ljepota se ogleda u svakodnevnom životu, u prijateljskim susretima na ulicama naših gradova, sela, u osmijesima djece koja se igraju u parkovima, u slozi, zajedništvu i optimizmu koje osjećamo u svakom kutku našeg kraja. Uz tu ljepotu, važno je naglasiti i osjećaj sigurnosti koji ovdje uživamo. Naša županija nije samo lijepa, već i sigurna županija. To je mjesto gdje možemo mirno živjeti, raditi i odgajati svoju djecu. Sigurnost je temelj svakog uspješnog društva, a mi smo sretni što u našoj županiji taj temelj stoji čvrsto.

 

Svi ti uspjesi dio su skladne sinergije svih segmenata društva.

  • Uspjeh naše županije rezultat je zajedničkog rada svih nas – vijećnika županijske skupštine, gradova, općina, saborskih zastupnika, Vlade RH na čelu s našim premijerom Andrejom Plenkovićem ali i svakog pojedinca koji svojim radom doprinosi razvoju našeg društva. Dok obilježavamo Dan naše županije i prisjećamo se svih postignuća koja smo zajedno ostvarili, ne smijemo zaboraviti na ključne pokretače našeg gospodarstva – naše poduzetnike. Želim posebno zahvaliti svim poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima  koji su svojim radom, inovativnošću i hrabrošću učinili našu zajednicu snažnijom i uspješnijom. Njihova sposobnost da prepoznaju prilike, ali i da se nose s izazovima, čini ih stupovima našeg društva. Kada govorimo o uspjesima naše županije, moramo se prisjetiti da oni ne bi bili mogući bez predanog rada naših djelatnika županije i županijskih institucija. U svakoj investiciji, svakom projektu i svakoj odluci, stoji njihov trud, stručnost i neiscrpna energija. Danas želim posebno istaknuti njih, koji svakodnevno daju sve od sebe kako bi našu županiju učinili boljim mjestom za život, a brojne inicijative koje su potekle upravo od njih, značajno su doprinijele poboljšanju kvalitete života u našoj županiji. Posebno želim zahvaliti svim stanovnicima naše županije na povjerenju i podršci koju nam svakodnevno ukazuju na terenu, kao i na njihovom trudu i radu koji zajednički čine našu županiju boljim mjestom za život. Osobita čestitka danas ide nagrađenima, jer ljudi su uvijek ključ uspjeha. Hvala vam na velikom trudu i radu, jer svojim rezultatima ste pokazali da se može raditi i biti uspješan u svakom segmentu svakog dijela naše županije. Na kraju, želim naglasiti da je pred nama još puno posla, ali uvjeren sam da ćemo zajedničkim naporima, vizijom, odgovornošću i suradnjom, nastaviti graditi bolju i prosperitetniju budućnost za sve nas. Zajedno možemo i moramo nastaviti graditi našu županiju kao mjesto koje pruža kvalitetan život svakom našem stanovniku. Još jednom, hvala vam svima na povjerenju i podršci. Čestitam vam Dan naše županije. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)
Share Button