Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. rujna 2024.

Pozitivna poduzetnička klima u Virovitičko-podravskoj županiji: Broj poduzetnika u dvije godine je porastao za 11,6, a broj obrtnika za 14 posto, trenutno je zaposleno 22.654 osoba uz nikad manji broj nezaposlenih

Statistika kaže kako je pozitivna poduzetnička klima u Virovitičko-podravskoj županiji, inicirala 11,6 posto više poduzetnika u 2023. godini, gledajući 2021. U 2023. je područje VPŽ brojalo 1.330, a dvije godine prije – 1.192 poduzetnika.

Niz pozitivnih pokazatelja prikazan je na svečan oj sjenici Gospodarskog vijeća HGK ŽK Virovitica koja je održana na Višnjici. Uz domaćina, predsjednika HGK ŽK Virovitica Zlatka Plešu, sjednici su između ostalih nazočili: virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, predsjednik HOK-a Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Stjepan Kenjerić, dekan Veleučilišta u Virovitici Dejan Tubić, pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, predstojnik HZZ-a Područnog ureda Virovitica Hrvoje Belobrk…

Iz godine u godinu, područje Virovitičko-podravske županije bilježi se kontinuirani rast, jer je u 2022., na području naše županije bilo 1.310 poduzetničkih priča. Kako raste broj poduzetnika, raste i broj zaposlenih radnika. Njih je 2,3 posto više u odnosu na 2022, ali još je značajniji, gleda li se i 2024. godina.

Naime, dok je Virovitičko-podravska županija, u 2023., prosječno imala 21.703 zaposlene osobe, u kolovozu ove godine, 22.654 osoba je bilo zaposleno u VPŽ. Istodobno, rapidno pada broj nezaposlenih. On je u 2023., prosječno, iznosio 3.958 nezaposlenih, a 31. kolovoza 2024. godine, područje Virovitičko-podravske županije bilježi nikad manje nezaposlenih, 10,6 posto manje nego prije godinu danas, odnosno njih 3.538.

Zadovoljstvo pozitivnim brojkama izrazio je predsjednik Gospodarskog vijeća HGK ŽK Virovitica, Zlatko Pleša.

  • Brze promjene, rast i razvoj koji ne poznaju granice, stvaraju vrlo dinamično i izazovno okruženje za naše gospodarstvo. I dalje prisutni poremećaji na tržištu pokazuju da samo oni spremni na promjene mogu biti uspješni te da će samo oni nadjačati sve poteškoće i ostvariti uspjeh kako na našem, tako i na stranom tržištu. Zahvaljujući ustrajnosti, znanju i predanosti naših gospodarstvenika, danas možemo govoriti o pozitivnim pokazateljima i dobrim poslovnim rezultatima u proteklom periodu. Gospodarstvo Virovitičko-podravske županije bilježi rast u većini ključnih pokazatelja, a gospodarska aktivnost u stalnom je porastu. Prema posljednjim podacima, u prošloj godini gospodarstvo je ostvarilo prihode u vrijednosti 226,9 milijuna eura što je jedan od najvećih prihoda ostvarenih u posljednjih deset godina. Čak 71 posto naših gospodarstvenika ostvarilo je dobit u svom poslovanju i to je također podatak koji iz godine u godinu raste. Kroz ulaganje u turističke kapacitete i sadržaje bilježimo povećanje noćenja od 250 posto, što je zaista za svaku pohvalu, a ono što već tradicionalno karakterizira gospodarstvo naše županije jest pozitivna robna razmjena – rekao je Pleša.

Čestitke laureatima uputio je župan Igor Andrović naglasivši kako će Virovitičko-podravska županija i dalje u svom proračunu izdvajati potrebna sredstva i raznim mjerama pomagati poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima i tako podržavati njihov rad.

  • Lijepo je slušati o brojnim pozitivnim gospodarskim pokazateljima i biti na ovoj svečanoj sjednici koja u prvom planu gospodarsku pozornost daje najsvjetlijim primjerima gospodarstva naše županije, našim poduzetnicima i obrtnicima iza kojih stoji veliki trud i rad, kako njih, tako i njihovih djelatnika kroz cijelu godinu. Zasigurno da su ove nagrade veliko priznanje, ali i velik poticaj njima da drže ovaj kontinuitet. Vjerujem da je ova nagrada odličan pokazatelj i drugim poduzetnicima da prate njihov uspjeh. Jedan od današnjih laureata je i stanar našeg Poduzetničkog inkubatora VPŽ onog u Pitomači, što je dokaz da su poduzetnički inkubatori doista bili pravi potez za podizanje rasta gospodarstva i zapošljavanja. Svim laureatima još jednom velike čestitke na nagradama do kojih ste došli zahvaljujući vašoj hrabrosti, trudu, radu i poduzetničkoj viziji te sposobnošću da prepoznajete prave prilike i nosite se uspješno sa svim izazovima u vašem poslovanju – zaključio je župan Andrović.

Značajno je povećan i broj obrtnika na području Virovitičko-podravske županije. Trenutno ih je 1.556, odnosno 6,35 posto više nego u 2023., ali i 14 posto više nego u 2022. godini kada ih je bilo 1.368. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Tko su dobitnici Zlatne kune HGK ŽK Virovitica za 2023. možete vidjeti OVDJE

Share Button