U Tehnološko-inovacijskom centru Virovitica održano senzoričko ocjenjivanje meda za nagradu „Zlatna žlica“: U konkurenciji bila 53 uzorka
U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici, a u organizaciji Virovitičko-podravske županije i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica te u suradnji s pčelarskim udrugama s područja Virovitičko-podravske županije, održano je senzoričko ocjenjivanje meda za nagradu „Zlatna žlica“, odnosno za 19. Županijsko i 16. Međunarodno ocjenjivanje meda.
U konkurenciji su bila 53 uzorka, a ocjenjivanje je obavilo povjerenstvo na čelu s Draganom Bubalom s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Najzastupljeniji su bili uzorci meda od bagrema, lipe i cvjetnog meda te od kestena, amorfe, medljikovca i kestenovog meduma.
“Prema natječaju je pristiglo ukupno 55 uzoraka od čega dva uzorka nisu prošla pa su tako na ocjenjivanju bila 53 uzorka. Najviše je bilo uzoraka cvjetnog meda, čak 16, a zatim je tu i med od lipe koji je na ovom području najzastupljeniji s 15 uzoraka te isto toliko bagremovog meda. Imali smo četiri uzorka kestenova meda, a po jedan uzorak od uljane repice, kestenovog meduma i amorfe. Ocjenjivanjem uzoraka proizvođači meda dobivaju informaciju što se te godine u prirodi događalo, a iako iz godine u godinu na istoj lokaciji često budu iste vrste meda, sve to pomaže u pravilnom deklariranju meda potrošačima” – rekao je Dragan Bubalo.
Kod ocjenjivanja uzoraka meda prati se pet parametara, a to su čistoća, bistrina, boja, miris i okus.
“Čistoća i bistrina nespecifični su za vrstu meda što znači da se svaki med jednako ocjenjuje, dok su boja, miris i okus specifični za svaku vrstu meda. Primjerice bagrem ima specifičan senzorski profil, dok kestenov med ima jedan drugi, malo oštriji profil i gorku notu. Također, multiflorni med koji ne potječe dominantno od jedne vrste, ocjenjuje se nešto slobodnije te nema karakterističan senzorski profil zbog čega tada postoje nijanse i određena doza subjektivnosti” – objasnila je Lidija Svečnjak, izvanredna profesorica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te voditeljica laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda i biologiju pčela.
Svečanost proglašenja najboljih održat će se u sklopu manifestacije “Jesen u gradu” koja se tradicionalno održava u središtu Virovitice. (www.icv.hr, Foto: A. Zeko)