Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

28. rujna 2024.

Izložba „Volim svoju županiju“ otvorena u atriju Sveučilišne knjižnice u Splitu, među odabranim fotografijama su i radovi Olivera Bešića i Matije Rođaka

Izložba „Volim svoju županiju“ otvorena je u atriju splitske Sveučilišne knjižnice, na kojoj su izloženi najbolji radovi ovogodišnjeg ciklusa istoimenog foto natječaja. Natječaj je pokrenut prije osam godina s glavnim ciljem promocije hrvatskih županija kroz fotografije prirodnih i kulturnih znamenitosti, tradicije i običaja.

Izložbu je otvorio župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, a pozdravne govore održali su predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić, prorektor Sveučilišta u Splitu za znanost i kvalitetu Igor Jerković i profesionalni fotograf Damir Hoyka, predsjednik žirija.

Stručni žiri birao je najbolje fotografije po županijama, a ukupan broj bodova definirao je konačnu rang listu. Fotografije su se birale u sljedećim kategorijama:

1. Najbolje fotografije prema mišljenju žirija – kategorija u kojoj je odabrana 21 fotografija, po jedna iz svake županije i Grada Zagreba
2. Najbolja fotografija snimljena dronom – u kojoj su odabrane tri najbolje fotografije
3. Najbolja fotografija koju su prijavili Hrvati izvan RH – u kojoj su odabrane tri najbolje fotografije
4. Fotografija s najvećim brojem online glasova – birana među fotografijama iz prve tri kategorije

Na natječaj je bilo prijavljeno je gotovo 1.000 fotografija, a ovaj postav izložbe putovat će hrvatskim županijama. Osim toga, u studenom, izložba će biti postavljena i u Njemačkoj.

Na otvaranju izložbe dodijeljene su i prigodne nagrade: autoru najbolje fotografije ovogodišnjeg natječaja Dejanu Adžiću (Bjelovarsko-bilogorska županija), Ivani Gotić čija je fotografija s područja Koprivničko-križevačke županije osvojila prvo mjesto u kategoriji Hrvata izvan RH, Tihani Koprtli čija je fotografija s područja Vukovarsko-srijemske županije osvojila najveći broj online glasova, Filipu Glasu, čija je fotografija s područja Krapinsko-zagorske županije odabrana kao najbolja u kategoriji fotografije snimljene dronom, te Mari Pilić iz Šibensko-kninske županije i Katici Mustapić iz Zadarske županije, dok će ostalima koji nisu mogli biti nazočni, biti uručene naknadno. Inače, po ocjeni stručnog žirija, Oliver Bešić je slavio s područja Virovitičko-podravske županije, dok je Matija Rođak, osvojio 3. mjesto u kategoriji Fotografija snimljena dronom.

Svesrdnu pomoć pri realizaciji ove izložbe pružile su ravnateljica Sveučilišne knjižnice Ana Utrobičić, voditeljica Sveučilišne galerije Helena Trze Jakelić, Franka Babić iz Odsjeka za odnose s javnošću, a postav potpisuju djelatnice Knjižnice Abra Papić, Ana Radić Bizjak i Damira Bašić. (www.hrvzz.hr, Fotografije: hrvzz.hr, Facebook Visit Južna Bilogora)

Share Button