Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. listopada 2024.

DVD Pitomača svečanom sjednicom, mimohodom i posvetom vatrogasnih vozila proslavilo 130 godina rada i djelovanja

Dobrovoljno vatrogasno društvo Pitomača svečanom sjednicom, mimohodom kroz središte mjesta i posvetom vatrogasnih vozila obilježilo je 130 godina neprekidnog rada i djelovanja. Ova značajna obljetnica okupila je članove društva, vatrogasne veterane, lokalne dužnosnike, kao i predstavnike susjednih i gostujućih vatrogasnih društava.

Uz domaćine, svečanoj sjednici prisustvovao je saborski zastupnik Josip Đakić, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić i njegov zamjenik Marin Aragović, predsjednik Vatrogasne zajednice VPŽ i VZ Pitomača Željko Palković, v.d. zapovjednik VZ VPŽ i zapovjednik JVP Virovitica Robert Teskera, tajnik VZ VPŽ David Tržić, ravnatelj za robne zalihe Samir Šahinović, zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Pitomača Zdravko Fras, zamjenik predsjednika VZ općine Pitomača Josip Nemet.

Na početku prisutnima se obratio predsjednik DVD-a Pitomača Marko Đakić koji je istaknuo povijest i važnost DVD-a Pitomača koji je, od svog osnutka 1894. godine, pa sve do danas, bio ključni oslonac zajednice u borbi protiv požara, ali i u brojnim drugim situacijama kada je bilo potrebno zaštititi živote i imovinu mještana. 

“Davne 1893. godine požar je zahvatio dio mjesta Pitomače, a vatrena stihija uništila je dugogodišnji ljudski trud. Organizirane strane za obranu od požara nije bilo i požar je uništio ostatke koji su se mogli spasiti. Ta nesreća odrazila se na svijest stanovnika mjesta Pitomače te je nekolicina mještana odlučila osnovati vatrogasno društvo u Pitomači. Osnovani odbor sazvao je 31. siječnja 1894. godine osnivačku skupštinu vatrogasnog društva te je ono tada brojilo 76 aktivnih vatrogasaca. Iz toga se broja može zaključiti kolike su bile potrebe za organiziranom vatrogasnom službom na ovom području. Zatim DVD Pitomača izgrađuje svoje prvo spremište u centru Pitomače, kupuje potrebitu vatrogasnu opremu, a 1906. godine zadruga Pitomača nabavlja ručnu vatrogasnu štrcaljku iz Austrije. Nabavkom te opreme DVD Pitomača svrstala se među najopremljenija društva u tadašnjem kotaru Đurđevac. U to vrijeme, u sklopu DVD-a, buja društveni i kulturni život. Organizira se tradicionalni vatrogasni bal na Silvestrovo, kao i razne druge vatrogasne zabave. Od tada zarađenih sredstava nabavljaju se vatrogasne uniforme kako bi se DVD kompletirao opremom, a vrši se i izobrazba članova. Godine 1953. na 1954. godinu dolazi do formiranja voznog parka. Uz postojeće navalno vozilo koje se još upotrebljavalo za vrijeme 2. Svjetskog rata nabavlja se vozilo na koje se postavlja cisterna. Kasnije se kupuje prvi moderni auto te autocisterna” -rekao je predsjednik Đakić.

“DVD Pitomača je središnje vatrogasno društvo koje pokriva široko područje od rijeke Drave do obronka Bilogore. Društvo danas broji 93 člana od čega su 23 operativna vatrogasca. Operativno djeluje na svim intervencijama mjesta Pitomače koje broji više od 4,500 tisuće stanovnika, a izlazi i na cijelo područje općine. Prosjek intervencija po godini je od 20 do 30 izlazaka. U 2023. godini DVD Pitomača imala je 31 intervenciju, od toga 13 požara i 18 tehničkih intervencija. Vatrogasci redovno odlaze na edukacije i osposobljavaju se, a kroz godinu sudjeluju u svim humanitarnim akcijama te ostalim aktivnostima” – dodao je Đakić te čestitao svima 130. rođendan. 

Velikih 130 godina rada i djelovanja čestitao je i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić i zahvalio svim članovima na požrtvovnosti i radu. 

“Čestitam vam vaš 130. rođendan, a velika zahvala ide svim predsjednicima i zapovjednicima koji su bili tu u ovih 130 godina, kao i dragovoljcima koji svoje slobodno vrijeme izdvajaju za pomoć drugima. Vatrogasci su prisutni kod svih intervencija, ne samo kod požara, već i kod poplava i svih drugih nedaća koje nas prate. Veliku zahvalu također upućujem i svim dobrovoljnim vatrogasnim društvima s područja općine koji aktivno sudjeluju na svim događanjima i čuvaju našu općinu. Radimo na tome da idemo u projektiranje novog vatrogasnog doma u Pitomači i vjerujem da ćemo uskoro imati i građevinsku dozvolu” – rekao je načelnik Grgačić.

Čestitkama se pridružio i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement. 

“Čestitam vam na velikih 130 godina rada i djelovanja. Više od stoljeća pomaganja, humanitarnog rada, riskiranja vlastitih života da pomognete drugima. Vatrogasci su ponos Pitomače i naše županije. Uvijek ste tu nama na ponos i budite uvjereni da će Virovitičko-podravska županija nastojati vam pomoći da se što bolje opremite te da imate što kvalitetnije uvjete rada. Želim vam što manje intervencija, a što više proslava, druženja, natjecanja i rada s djecom i mladima” – rekao je zamjenik Klement.

Na velikoj obljetnici čestitao im je i saborski zastupnik Josip Đakić.

“Vjerujem da je danas kada se spominju sva dostignuća, tehnička pomagala, a i svi budući koraci koji su potrebni da će se napraviti kako bi vatrogastvo u Pitomači bilo još snažnije, opremljenije i kako bi privuklo što više mladih ljudi koji će se baviti ovim iznimno humanim pozivom. Vjerujem u vatrogastvo u Pitomači nikada neće zamrijeti, već da će nastaviti stvarati prave vrijednosti te brinuti i skrbiti za naše stanovništvo. Uz čestitke za vaš veliki jubilej, želim vam još i puno uspjeha, kvalitetnog rada, a što manje intervencija” – rekao je Đakić.

Prisutnima se obratio i glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković.

“Čestitam vam 130 godina neprekidnog rada i zahvaljujem se svima vama koji danas radite, kao i svima onima, rekao bih našim učiteljima, bez kojih ne bi bilo vatrogastva u Republici Hrvatskoj. Ove godine proslavili smo 160. obljetnicu hrvatskog vatrogastva, ali moram spomenuti kako je ovo bila vrlo teška sezona u RH jer imali smo svega – puno oluja, poplava i velikih požara, ali sve smo to uspješno odradili i hvala svima onima koji su sudjelovali. Vidljivo je kako se na ovom području vrijedno i požrtvovno radi kada je u pitanju vatrogastvo, a Hrvatska vatrogasna zajednica vam je uvijek tu kao podrška. Dobrovoljno vatrogastvo u RH naš je ponos i dika, a dokaz tome su i brojni projekti koji su realizirani, ali i u planu. Upravo dobrom sinergijom gradova, općina, županija i vatrogasnih društava i zajednica možemo puno toga napraviti za što veću sigurnost svih naših građana, što je zapravo i najbitnije. Još jednom hvala vam na svemu što radite i želim vam što manje intervencija u budućnosti” – rekao je Tucaković te dodijelio DVD-u Pitomača Povelju Đure Deželića povodom 130. obljetnice, Plaketu za izniman doprinos u radu predsjedniku Marku Đakiću i Plaketu za izuzetan doprinos razvoju vatrogastva povodom 130. obljetnice Željku Živku. 

DVD-u Pitomača čestitali su i zamjenik načelnika općine Pitomača Marin Aragović, predsjednik Vatrogasne zajednice VPŽ i VZ Pitomača Željko Palković, v.d. zapovjednik VZ VPŽ i zapovjednik JVP Virovitica Robert Teskera, tajnik VZ VPŽ David Tržić, ravnatelj za robne zalihe Samir Šahinović, zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Pitomača Zdravko Fras, zamjenik predsjednika VZ općine Pitomača Josip Nemet.

Također, na svečanoj sjednici dodijeljena su odličja i priznanja. Tako brončana vatrogasna medalja za poseban doprinos zaštiti od požara i vatrogastvu koje je dodijelila VZ općine Pitomača dodijeljena je posthumno Tihomiru Pintaru, Željku Živku, Katarini Jakupec, Tihomiru Jakupecu, Nini Tratnjaku, Liviju Laušu, Ivanu Veličanu i Spomenku Cetini. 

Brončana vatrogasna Plamenica za hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencija koje je dodijelila VZ općine Pitomača dodijeljena je Denisu Živku, Maji Antoljak, Željku Miroviću, Josipu Sesvečanu, Zlatku Lovrekoviću, Marku Đakiću, Mihaelu Lovrekoviću i Alenu Ivanoviću. 

Vatrogasna Spomenica za dugogodišnji rad u vatrogasnoj organizaciji dodijeljena je za 40 godina Željku Živku te Srebrna vatrogasna medalja za poseban doprinos zaštiti od požara i vatrogastvu dodijeljena je Dejanu Sučiću. 

Srebrna Vatrogasna plamenica za hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencijama dodijeljena je Dinku Pavliću, Siniši Kosu, Mariju Antoljaku, Hrvoju Slavičeku i Igoru Guceku. 

Vatrogasna spomenica za godišnji uspješan rad u vatrogasnoj organizaciji koje je dodijelila Hrvatska vatrogasna zajednica dodijeljena je Marijanu Mađaru i Ivanu Kožariću za 50 godina rada te Povelja i plaketa s likom Gjure Stjepana Deželića DVD-u Pitomača. 

Plakete organizacijama koje prate rad Društva dodijeljene su: Josipu Đakiću, Virovitičko-podravskoj županiji, županu Igoru Androviću, Dinku Begoviću, VZ VPŽ, VZ općine Pitomača, Općini Pitomača, Željku Grgačiću, Marinu Aragoviću, Mihaelu Maligecu, Ritteru Hubertu, Peteru Logaru, Tomislavu Stokiću i FF Grinsu.  (www.icv.hr, vpz.hr, Foto: A. Zeko)

Share Button