Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. listopada 2024.

Organizacija slijepih Virovitičko-podravske županije druženjem i šetnjom kroz grad obilježila Međunarodni dan bijelog štapa

Organizacija slijepih Virovitičko-podravske županije, prigodnim druženjem i šetnjom kroz grad Viroviticu, obilježila je Međunarodni dan bijelog štapa, koji se u svijetu obilježava 15. listopada s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih.

Članovima Organizacije na prigodnom druženju pridružili su im se županijska pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb Melita Sirovica, te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice, Alen Bjelica.

  • Danas smo prigodnim druženjem i šetnjom kroz grad prigodno obilježili Međunarodni dan bijelog štapa. Slijepim osobama jako puno znači druženje i razgovor gdje razmjenjuju iskustva jer tako se ne osjećaju izolirani. Cilj našeg obilježavanja je da građane osvijestimo i podsjetimo da su slijepi ljudi oko njih, da postanu svjesni toga i kroz sve to želimo biti vidljivi. Tako želimo skrenuti pažnju da su slijepe osobe ravnopravne u društvu i da i oni mogu ostvariti određene ciljeve – kazala je Valentina Markovinović, predsjednica Organizacije slijepih VPŽ.

Pridružio im se i gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin te je ovaj susret bio prilika za razgovor o svakodnevnim izazovima s kojima se susreću osobe s oštećenjem vida, ali i o načinima na koje svi zajedno možemo doprinijeti izgradnji inkluzivnije zajednice.

  • Hvala našim sugrađanima iz Organizacije slijepih na inspirativnom razgovoru i vrijednim sugestijama. Zajedno stvaramo svijet u kojem je svaki korak, bio on vođen bijelim štapom ili ne, vrijedan pažnje – naglasio je gradonačelnik.

Inicijativu za korištenje bijelog štapa, kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu, dala je Guilly d’Herbmont, 15. listopada 1930. godine. No, tek nakon drugog svjetskog rata, odnosno 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu.
U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine pa se tako Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kojom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba. (www.icv.hr, Fotografije: Iva Barčan i Martina Bašić)

Share Button