Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. listopada 2024.

Održan XVIII. Skup stručnih službi sektora zaštite prirode Republike Hrvatske

Proteklog tjedna, od 9. do 11. listopada 2024. godine u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije i Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, u Biogradu na moru održan je  XVIII. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i/ili drugim zaštićenim dijelovima prirode.

Nakon pozdravnih riječi organizatora, Aljoše Duplića, ravnatelja Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, i Šime Mršića, ravnatelja JU PP Vransko jezero, Skup je otvorio Željko Vuković, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Uslijedilo je predstavljanje PP Vransko jezero, koji ove godine slavi 25 godina od proglašenja, novosti u sektoru, predstavljanje novog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, kao i aktualni sat.

Tema ovogodišnjeg Skupa su bile klimatske promjene i njihov utjecaj na sektor zaštite prirode.

Na Skupu su sudjelovali i djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije – ravnateljica Tatjana Arnold Sabo i biolozi Vladimir Juhaz, Voditelj bioistraživačke stanice, i Karlo Fičko, Čuvar prirode I.

Drugoga dana Skupa, Karlo Fičko je predstavio projekt Ružičaste zloćke i do sada odrađene aktivnosti u provedbi ovog projekta kojim JU VPŽ suzbija dvije strane invazivne vrste – pravu svilenicu i žljezdasti nedirak. U poslijepodnevnim satima, organiziran je terenski obilazak tri info točke PP Vransko jezero – Prosika, Crkvine i vidikovac Kamenjak. U neformalnom večernjem programu, organiziran je Pub kviz, u kojem su djelatnici JU VPŽ „pojačani“ s Mirnom Mazija iz Udruge Tragus, osvojili 2. mjesto.

Trećeg dana, Skup je nastavljen prezentacijama različitih projekata i aktivnosti djelatnika sektora zaštite prirode, a Vladimir Juhaz je predstavio novoustrojenu Službu pripravnosti u JU VPŽ. (virovitica-nature.hr)

Share Button