Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. listopada 2007.

Održana konferencija za novinare na temu “Visoko obrazovanje u Virovitičko – podravskoj županiji”

Na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u Maloj vijećnici Virovitičko – podravske županije, tema je bila “Visoko obrazovanje u Virovitičko – podravskoj županiji”. Konferenciji su nazočili župan dr. Stjepan Feketić, zamjenik župana Zvonimir Šimić i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko – podravske županije, Vesna Bedeković.
Uvodnu riječ imao je župan dr. Stjepan Feketić koji je govorio o projektu Samostalne visoke škole za menadžment u turizmu i informatici:
– Cijeli projekt, započeo je u prosincu 2005. godine kada je bilo govora o proceduri za prolaznost. Kao što znate, od strane Ministarstva prosvjete, stiglo je odobrenje Ministarstva prosvjete za studijski program menadžment u informatici, dok u studijskom programu za turizam, još nisu ispunjeni svi uvjeti za ovu godinu, ali se nadamo da će za iduću godinu biti. Na ovom projektu, radili su moji suradnici Zvonimir Šimić i Vesna Bedeković, a ja sam se u njega uključio u periodu od kada sam župan.
Nakon toga, govorio je zamjenik župana Zvonimir Šimić.
– Moram kazati da sve ovo radimo prateći usvojenu Županijsku razvojnu strategiju, odnosno da smo zaključili da trebamo povećati broj visoko obrazovnih stanovnika na području naše županije. Uz veliko zalaganje, ovaj smo projekt odradili samostalno i stvorili smo osnove za buduće Veleučilište u Virovitici, stoga me je iznenadila informacija o upisu studenata u Virovitici 1. listopada. Naime, 27. rujna smo dobili dopusnicu od ministra Dragana Primorca, a dan kasnije, 28. rujna je imenovana privremena dekanica, a nakon toga trebaju se poštivati određene procedure da bi se došlo do upisa.. Osim toga, i za Stručni studij drvne tehnologije koji postoji u Virovitici, u idućih deset dana očekujemo posjet stručne komisije Šumarskog fakulteta koji će obići prostore i vidjeti je li zadovoljavamo uvjete za upis nove generacije studenata u ovu školu. Osim toga, u razgovorima smo i s Elektrotehničkim fakultetom iz Osijeka i Šibenika, da buduće Veleučilište u Virovitici ima i neka atraktivna zanimanja koja bi ovdje zaživjela. U 2007. godini u financiranju Samostalne Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici sudjeluje Virovitičko – podravska županija i Grad Virovitica, dok će u 2008. godini sve materijalne troškove snositi nadležno Ministarstvo.
Pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko – podravske županije, Vesna Bedeković zahvalila se svima koji su pripomogli u dobivanju Samostalne visoke škole za menadžment u turizmu i informatici:
– Zahvaljujem se županu dr. Stjepanu Feketiću, zamjeniku župana Zvonimiru Šimiću, ministru Ivici Kirinu, saborskom zastupniku Josipu Ðakiću, ali i pravnoj službi Virovitičko – podravske županije, Ivi Horvati i Bruni Moslavcu, jer sve sve akte sami napravili. Kada će biti natječaj za upis studenata?Može ga se očekivati ovaj mjesec, ali ne znamo točno kada. Uzimati će se u obzir ocjene iz hrvatskog jezika i matematik, opći uspjeh na kraju svakog razreda, ocjena na maturi. Prijemnog ispita neće biti.
Stoga, Virovitičko – podravska županija podupire obrazovno usavršavanje svojih djelatnika, te će tim povodom financirati daljnje školovanje nekolicine svojih djelatnika.
– Obavljeni su i preeliminarni dogovori s nadležnim ministarstvom o Visokoj zdravstvenoj školi, studij sestrinstva. Pokazalo se da za to postoji opravdana potreba, a studij bi bio i šire zanimljiv. Inače, moram ponoviti da smo sami ispunili uvjete za dobivanje Samostalne visoke škole za menadžment u turizmu i informatici. Nakon toga, Vlada Republike Hrvatske, donijela Odluku o njenom osnivanju – istaknuo je župan dr. Stjepan Feketić.

Share Button