Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. listopada 2007.

Što je to Simfonijski Orkestar mladih Sjeverne Rajne – Vestfalije

Orkestar mladih Sjeverne Rajne – Vestfalije (LJO) osnovan je 1969. godine od strane prof. dr Emila Platena i Hansa Josefa Menkea na inicijativu Jeunesses Musicales Sjeverne rajne – Vestfalije. Ovaj orkestar nudi mladim, nadarenim muzičarima, starosne dobi izmedu 14 i 22 godine, mogućnost da sviraju u velikom simfonijskom orkestru pod vodstvom poznatih dirigenata. Orkerstar se sastoji od oko 100 instrumentalista, koji su obično dobitnici nagrada na takmičenju “Jugend musiziert” ili su se dokazali u školskim/omladinskim orkestrima odnosno komornim sastavima. Da bi mogli biti dio Državnog orkestra mladih Sjeverne Rajne – Vestfalije, moraju biti izabrani na audicijama koje se organizuju svake godine, odnosno mogu u radnoj fazi pokazati svoje umjeće. Orkestrom je skoro trinaest godina dirigirao prof. Martin Stephani, zatim Otmar Maga, prof. Thomas Ungar i onda, skoro devet godina, orkestrom je dirigirao Welisar Gentscheff. Kao gostujući dirigenti sudjelovali su: prof. Fernando Eldoro (Lissabon), prof. Jenö Rehak (Francuska), Johannes Stert (Köln), Martynas Staskus (Vilnius), Thomas Wise (Bonn), Jacques Mercier (Paris/Metz) i Hermann Bäumer (Berlin/Osnabrück). 2006. godine, orkestar je svirao pod vodstvom Ferenca Gabora (Berlin). Od 2002. godine, Orkestar mladih je povjerio svoje vođenje frankfurtskom dirigentu Hubertu Buchbergu, kao redovnom dirigentu. Većina članova Orkestra su učenici muzičkih škola, mladi studenti muzičkih akademija ili oni koji se privatno obrazuju. Enormni angažman, oduševljenje muzikom, kao i odlično vladanje svojim instrumentom su pretpostvke za izuzetne rezultate, obično četrnaestodnevnih radnih faza, čije probe traju od osam do deset sati dnevno. Mnogi članovi Orkestra mladih kasnije se profesionalno bave muzikom. Instrumentalisti Orkestra mladih bivaju angažrani od strane brojnih, renomiranih orkestara, čak i za solističke pozicije u Berlinskoj filharmoniji, dok drugi postaju profesori na raznim muzičkim akademijama.

Od osnivanja orkestra bilo je više od 160 radnih faza. Orkestar je održao više od 500 koncerata i opernih nastupa. Pored ostalog, svirao je u operama Fidelio (Beethoven), Strijelac vilenjak (Carl Maria von Webers), Carmen (Georges Bizet) i u operi Otmica iz Saraja (Wolfgang Amadeus Mozart). Pri koncertnim putovanja u Niedersachsen, Hessen, Baden-Württenberg, Hamburg, Bayern i Saarland, zatim u države kao što su Španija, Švicarska, Nizozemska, Belgija, bivša Jugoslavija, Poljska, Portugal, Rusija te sve baltičke zemlje i Kinu, Orkestar mladih Sjeverne Rajne – Vestfalije, oduševljavao je svoje slušatelje.

Repertoar orkestra sastoji se od djela koja su nastala od kraja šesnaestog stoljeća pa sve do suvremenih kompozicija i obuhvata, pored simfonijske muzike, operna djela i oratorije. Orkestar mladih Sjeverne Rajne-Vestfalije, nastupao je na 26. Svjetskom kongresu Jeunesses Musicales 1972. godine, u okviru dvadesetih olimpijskih igara u Münchenu. Također je, zajedno sa svjetski poznatim orkestrima, svirao na internacionalnom Beethovenfestu grada Bonna. Za pedesetu godišnjicu postojanja Narodne skupštine Sjeverne Rajne-Vestfalije, 2. oktobra 1996. godine, Orkestar mladih upriličio je muzički okvir slavlja u Tonskoj dvorani u Düsseldorfu. U jesen 2000. godine, prvi put je bio na turneji kroz Kinu. U ljeto 2002. godine, orkestar je putovao u Mađarsku, u ljetu 2004. bio je na turneji po Baltiku i Rusiji. Poslije koncertne turneje po Poljskoj 2005. godine, u jesen 2006. orkestar je ponovo otputovao na veliku turneju u Kinu. U travnju 2007. godine surađivao je sa Kelnskom operom na projektu “Dječja opera” sa dva izvođenja verzije Mozartove Čarobne frule za djecu, u Operi grada Kelna. U junu 2007. godine, Orkestar mladih, izveo je zajedno sa pariškim “Choeur de l’Oratoire du Temple” u blizini Louvrea, u uglednoj, istoimenoj, protestantskoj crkvi, dva koncerta i to Tragičnu uvertiru i Njemački rekvijem Johannesa Brahmsa.
Kao sljedeći projekti planirani su koncertni nastupi u Hrvatskoj (jesen 2007. godine) i Portugalu (jesen 2008. godine). U saradnji sa WDR-om producirani su mnogobrojni CD-ovi, a mnogi koncerti su putem radija i televizije direktno prenošeni. Od 2006. godine postoji kumstvo između WDR-Simfonijskog orkestra iz Kölna i Orkestra mladih Sjeverne Rajne-Vestfalije, koje karakterizira saradnja docenata, pozajmljivanje nota i instrumenata te drugi oblici suradnje. Orkestar mladih Sjeverne Rajne – Vestfalije podržan je od strane Premijera Sjeverne Rajne -Vestfalije.
Antun Mihoković

Share Button