Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. listopada 2007.

Y-PEER Hrvatska i Crveni križ Vtc.,organiziraju Y-PEER nacionalni trening za trenere u Virovitici

Y-PEER Hrvatska i Crveni križ Virovitica organiziraju Y-PEER nacionalni trening za trenere u Virovitici. Sudjelovati će 32 sudionika trenera i budućih trenera iz cijele Hrvatske, te ovim putem pozivamo sve zainteresirane mlade od 16 do 26 godina da nam se pridruže i postanu sudionici Y-PEER-a Hrvatska. Sudjelovanje je besplatno a za polaznike je osiguran obrok i sav potreban materijal. Trening se održava u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u centru Virovitice od 8. – 11. studenog 2007.. Svake godine ne regionalnoj i internacionalnoj razini UNFPA organizira treninge za trenere koji pak imaju zadatak implementaciju ili održavanje Y-PEER mreže u svojim zemljama. Te mlade osobe su visoko specijalizirane i imaju vještine i potrebna znanja kako bi i sami mogli trenirati buduće nacionalne trenere vršnjačkih edukatora.
Teme
Teme koje će se proći na ovom treningu, te za iste osposobiti trenere vršnjačkih edukatora za primjenu metodologije i teoretske podloge koja inducira promjenu ponašanja (Behaviour Change Peer Education) u radu s mladima, s posebnim naglaskom na adolescente: – Reproduktivno zdravlje (prijenos SPB s posebnim naglaskom na HIV/AIDS, rod/spol, kontracepcija,…); – Teoretska podloga edukacije koja inducira promjenu ponašanja, formiranje vlastitih stavova i odgovornosti; – Primjena metodologija: interaktivna razmjena informacija, vještine modeliranja, grupna dinamika i kohezivnost, tehnike osnaživanja motivacije, životne vještine, edukacije temeljena na teatralnim vještinama, kofacilitacija, formiranje efikasne i jasne poruke; – Regrutiranje vršnjačkih edukatora, organizacija i provođenje radionice za participante; – Vršnjačka edukacija s posebno ranjivim mladima ili mladima koje je teško doseći konvencionalnim servisima; – Formiranje partnerstva s odraslima, interdisciplinarnost pristupa, osnove vještina zagovaranja; – Upućivanje (peer counseling) i vršnjačka potpora (peer support);
Ciljevi
– Ojačati platformu trenera vršnjačkih edukatora za implementaciju efikasne vršnjacke edukacije; – Standardizirati rad, vještine i informacije kojim se koriste mladi ili pak pri edukaciji mladih; – Ojačati i proširiti mrežu svih uključenih u rad na promociji i zaštiti zdravlja mladih; – Razvijanje interdisciplinarnog modela umrežavanja i suradnje civilnog sektora, te državnih institucija u službi promocije i zaštite zdravlja mladih i njihove dobrobiti; – Stvaranje podražavajuće okoline mladih za mlade; – Stvoriti partnerstvo i dijalog mladih i odraslih na području reproduktivnog zdravlje i HIV/AIDS-a u Hrvatskoj
O samom izgledu i podlozi koja stoji iza ovakvih treninga možete naći više na web
stranici www.unfpa.org/ypeer i www.youthpeer.net, a za kontakt i prijave za trening se obratite na kosicalisa@gmail.com.
Što je Y-PEER
Y-PEER je akronim za «Youth Peer Education Network», odnosno Medunarodna
mreža vršnjačkih edukatora, te kao takva omogućuje nacionalne i međunarodne
treninge i sastanke mladih edukatora/trenera, njihovu komunikaciju elektronskim putem preko interaktivne Internet stranice (www.youthpeer.net) kao i udaljeno učenje povezano s učenjem uz pomoć/korištenje računala, odnosno pristup nacionalnim komunikacijskim mrežama koje su baza za dobru međunarodnu suradnju – vođenje kampanja i sličnih aktivnosti.
Y-PEER je inovativan i jedinstven koncept edukacije mladih od strane mladih kojeg je podržao Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA). Y-PEER je mreža s preko 200 organizacija i institucija, koju sačinjavaju tisuće mladih ljudi koji rade na području zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Mreža okuplja mlade iz 39 zemalja Istočne Europe, zemalja Baltika, Središnje Azije, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, te je s krajem lipnja 2006. godine doprela do 3,6 milijuna mladih.
Glavni ciljevi su:
– Ojačati kapacitet institucija/organizacija za provedbu programa vršnjačke edukacije
– Unaprijediti izvore korištene u svrhu vršnjačke edukacije
– Ojačati znanje trenera vršnjačkih edukatora kao i samih vršnjačkih edukatora
– Stvoriti partnerstvo i dijalog mladih i odraslih na području seksualnog i reproduktivnog zdravlje te HIV/AIDS-a

Share Button