Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. listopada 2007.

Župan dr. Stjepan Feketić otvorio 2. Županijsko ocjenjivanje, izložbu meda i pčelinjih proizvoda

Uz nazočnost ministra MUP-a Ivice Kirina, saborskog zastupnika Josipa Ðakića, zamjenike župana Zvonimira Šimića i Zvonimira Koića, predsjednika Skupštine Virovitičko – podravske županije, Borisa Hlavatija, gradonačelnika Virovitice Zvonka Kožnjaka, predsjednice Gradskog vijeća Virovitice, Željke Grahovac, predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza Martina Kranjeca i mnogih drugih, župan, Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić, otvorio je 2. Županijsko ocjenjivanje, izložbu meda i pčelinjih proizvoda. U svom govoru, župan dr. Stjepan Feketić, između ostalog je kazao:
– Procjenjuje se da na području naše županije ima više od 20.000 košnica i oko 300 pčelara, s godišnjom proizvodnjom meda od oko 800 tona. Prema tim podacima, Virovitičko – podravska županija je među vodećim županijama u Republici Hrvatskoj i po broju košnica i po proizvodnji meda. To su značajni podaci za Virovitičko – podravsku županiju i jasno oslikava naziv “najslađa hrvatska županija”. Med je najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam i šteta je što se u Hrvatskoj relativno malo troši med, odnosno prema statističkim podacima samo oko pola kilograma po stanovniku, no nadamo se da će se dodatnim edukacijama, upoznavanjem stanovništva taj statistički podatak o upotrebi meda povećati. Govoreći o utjecaju meda i pčelarstvu, kao na specifičnu grana poljoprivrede u kojoj poljoprivrednik nije vezan za vlastito zemljište, moramo govoriti i o razvoj gospodarstva u pojedinim regijama, gdje se nikako ne može zaobići indirektini utjecaji pčelarstva na razvoj pojedine gospodarske grane. Primjerice, znanstveno je dokazano da se u voćarstvu prinosi povećavaju do 20 posto zbog oprašivanja medonosnim pčelama. Taj podatak zanimljiv je i nama, u Virovitičko – podravskoj županiji, kao županiji koja je najveća po proizvodnji voća i povrća u Republici Hrvatskoj i kao jasan pokazatelj simbioze pčelarstva i pojedinih gospodarskih segmenata u ovom slučaju voćarstva.
Ovogodišnju izložbu pohodilo je nekoliko tisuća Virovitičana, a cijene meda i pčelinjih proizvoda bile su po promotivnim cijenama.

Share Button