Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. studenoga 2007.

U akciji dobrovoljnog darivanja uzoraka krvi za HLA tipizaciju sudjelovalo 97 osoba

U Velikoj vijećnici Virovitičko – podravske županije, održana je 7. zajednička humanitarna akcija MUP-a i Zaklade Ana Rukavina, kako bi se pomoglo oboljelima od leukemije i limfoma. U akciji dobrovoljnog darivanja uzoraka krvi za HLA tipizaciju, u svrhu određivanja tkivnih antigena krvotvornih matičnih stanica i ulazak u Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži, djelatnicima Policijske uprave Međimurske pridružili su se pripadnici Udruge umirovljenika MUP-a Virovitičko – podravske županije, pripadnici Vatrogasne zajednice Virovitičko – podravske županije, djelatnici Županijskog poglavarstva i građani. Na početku akcije održana je konferencija za novinare kojoj su nazočili ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, načelnik Policijske uprave Virovitičko – podravske Slavko Kopjar, predsjednik Udruge umirovljenika MUP-a Virovitičko – podravske županije Željko Škalić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Virovitičko – podravske županije Milan Majetić, tajnik Županijske skupštine Virovitičko – podravske županije Ivan Horvat i ravnateljica virovitičke Opće bolnice dr. Ana Bajer Feketić. Ministar Kirin zahvalio je svima koji su se odazvali akciji, ponajviše predstavnicma Zaklade ističući kako ovakvom suradnjom Ministarstvo unutarnjih poslova opravdava značenje kratice MUP i u značenju: Mir, Ugled, Povjerenje. naglasio da je do sada održano šest akcija u kojima je sudjelovao velik broj djelatnika MUP-a, što ne čudi jer je osnovni moto i princip djelovanja policije, odnosno svakog policijskog službenika, svakodnevno pomagati ljudima, a ponajviše onima kojima je to najpotrebnije.

– Zaista sam ponosan što sam na čelu jedne ovakve institucije, rekao je ministar Kirin – naglašavajući da se upravo odazivom ovakvim akcijama pokazuje veličina čovjeka i spremnost na žrtvovanje za druge, a to je ono što policajci rade svakodnevno. “Vjerujem da smo se građanima približili i na ovaj način te pokazali da malim djelima zajedno možemo učiniti vrlo mnogo”.
Predstavnica Zaklade, Ana-Marija Galli Godinić zahvalila je Ministarstvu unutarnjih poslova, ističući da je to prva institucija s kojom je ostvaren ovakav oblik suradnje i koja je podržala rad Zaklade, ali i da je suradnja pokrenuta na inicijativu ministra Kirina. Zahvalila je svim prisutnima ističući da dobrovoljnim darivanjem krvi ne ugrožavaju svoje zdravlje, a ovom svojom malom žrtvom nekome daju posljednju nadu za život.
Zapovjednik Vatrogasne zajednice Virovitičko – podravske županije Milan Majetić istaknuo je kako su se pripadnici Vatrogasne zajednice rado odazvali ovoj akciji te naglasio da su se u velikom broju odazivali svim akcijama humanitarnog karaktera na području Županije. Ovom prigodom zapovjednik Majetić pozvao je MUP i Zakladu na daljnju suradnju s Vatrogasnom zajednicom.
Tajnik Županijske skupštine Virovitičko – podravske županije Ivan Horvat izrazio je zadovoljstvo uključivanjem u ovu akciju, te se u ime župana Virovitičko – podravske županije dr. Stjepana Feketića, zahvalio svima koji su se odazvali akciji, za koju se nada da će biti uspješna. Istodobno je izrazio žaljenje i čuđenje izostankom predstavnika medija te naglasio da je ova divna i humana akcija ostala u sjeni zbog drugih “velikih zbivanja,” ističući trenutna predizborna zbivanja.

Ravnateljica virovitičke Opće bolnice dr. Ana Bajer Feketić zahvalila je ministru Kirinu što je prepoznao značaj ove akcije i pokrenuo ovakav oblik suradnje sa Zakladom Ana Rukavina. Također, zahvalila je i Zakladi što je prepoznala volju i humanost građana Virovitičko – podravske županije i što su ponovno organizirali akciju u Gradu Virovitici.
– Matične stanice se ne mogu proizvesti, to je lijek koji se nalazi u nama, stoga zahvaljujem svima koji su to prepoznali i odazvali se akciji kako bi proširili naš hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica. Širenjem Registra povećava se mogućnost izlječenja bolesnika s leukemijom, jer ulaskom u Registar postajete potencijalni donor koštane srži, a time i potencijalni spasitelj tuđega života – rekla je dr. Ana Bajer Feketić.
Istaknula je kako je ovo četvrta akcija na području Županije te da je u dosadašnjim akcijama odaziv građana bio velik, no kako vjeruje da ima još onih koji se nisu odazvali te da će u današnjoj akciji dati svoj doprinos i onima koji su teško bolesni dati nadu u potpuno ozdravljenje.U današnjoj akciji sudjelovalo je 97 osoba.
Do kraja ove godine zajedničke akcije održat će se u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj i Policijskoj upravi krapinsko zagorskoj, a potom će se nastaviti provoditi po svim policijskim upravama na teritoriju RH.
(kt,www.mup.hr)
Fotografija: www.mup.hr

Share Button