Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. listopada 2016.

Fotogalerija: Održana Bundevijada 2016. u organizaciji udruge P.A.U.K.

Udruga za promicanje alternativne i urbane kulture P.A.U.K. iz Orahovice, u sklopu njihovog projekta Halloween horor movie nights, u četvrtak 28. listopada 2016. održana je kako to PAUK-ovci kažu „Bundevijada“, tj. rezbarenje i ukrašavanje bundeva kako bi se uredila sama multifunkcijska dvorana za prikazivanje horor filmova uoči proslave Noći vještica, a ususret danu Svih svetih.

Noć vještica ili Halloween se slavi noć uoči Svih svetih, 31. listopada, a zapravo je skraćenica od All Hallows’ Eve ili Hallow Eve (Sveta večer, noć uoči Svih Svetih na engleskom). Slavi se prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu. Premda je Halloween skraćeni oblik od arhaičnog engleskog imena za blagdan Svih svetih All-Hallow-even, All Hallows’ Eve, Noć vještica je poganski običaj. Svetkovina je nastala na temelju keltskih poganskih obreda u slavu žetve, a danas se slavi, većinom u anglosaskim zemljama, kao zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama, paukovim mrežama, kosturima, gledanje horor filmova, sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Dana svih svetih.

Ove godine uz članove udruge P.A.U.K. ovoj radionici pridružili su se voditelji i djeca plivačkog kluba i njihovi roditelji te je na samom kraju radionice broj izrezbarenih bundeva dosegao broj od oko tridesetak ljutih i strašnih lica, ali i raznih motiva iz ovog popularnog žanra književnosti i filmografije.

Vrijednu djecu, roditelje i članove udruge P.A.U.K. posjetio je i orahovački gradonačelnik Josip Nemec koji je pohvalio i količinu bundeva i raznolikost ideja koje su pretočene na koru bundeva te osvjetljene svijećom iznutra. Sam krajnji rezultat najviše je razveselio djecu kada su se na kraju u dvorani pogasila svjetla. (www.orahovica.hr, Fotografije: Tomislav Pančić)

Share Button