Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. studenoga 2016.

“Gastro čudo” u Slatini: U petak ispred Industrijsko-obrtničke škole dođite provjeriti „najdulju slatinsku savijaču (štrudlu) od kupusa” od čak 20 metara

U petak, 18. studenog, kuhari Industrijsko-obrtničke škole Slatina predstavit će projekt: „Najdulja slatinska savijača (štrudla) od kupusa”. Naime, na inicijativu profesorice Blaženke Kovač i ravnatelja škole Mladena Graovca, projekt pripreme izrade savijače od kupusa provest će se s učenicima 3. razred kuhara Industrijsko obrtničke škole Slatina, a u suradnji s Turističkom zajednicom i Zavičajnim muzejom grada Slatine.

U školskom praktikumu kuhara savijaču (štrudlu) od kupusa po recepturi iz knjige „Kako su radile naše bake“ pripremaju učenici Jelena Filković, Martina Jozić, Vedran Tomić, Andrea Vrkić, Toni Vidović, Matej Siročić, Ivan Nikšić, Damir Šulentić, Filip Bečarević i Željko Blažević, mentorica Blaženka Kovač.

Najdulju slatinsku savijaču učenici će ponuditi za prigodnu prodaju u petak, 18. studenoga 2016. godine od 10,00 sati ispred škole, u prostoru bivše vojarne. Pozivaju se sugrađani da dođu i probaju najdužu slatinsku savijaču i da se zagriju uz šalicu toplog domaćeg čaja koji će pripremiti učenici zanimanja konobar uz mentora, Milana Kolarića. Prema riječima ravnatelja Mladena Graovca, štrudla će biti dugačka gotovo košarkaško igralište – 20 metara.

A ako vas zanima kako će to u Slatini “pripremiti” savijaču ili štrudlu od kupusa, nudimo vam recept za ovu gastro poslasticu.
“Na ulju ili svinjskoj masti popržiti sitno nasjeckani luk dok ne dobije zlatno žutu boju, zatim dodati svježi kupus nasjeckan na kockice. Kupus pirjati dok ne omekša uz povremeno miješanje. Od začina se koristi sol i papar. Prohlađeni pirjani kupus rasporediti na listove tijesta za savijače ili štrudle i saviti u valjak. Staviti u namašćenu tepsiju i peći na temperaturi od 190 C do 200 C, 20 do 30 minuta. (www.radioslatina.hr)

Share Button