Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. ožujka 2017.

Jedna lijepa poduzetnička priča: Osim svijeća, obitelj Maloča proizvodi i lampione s porukom

U Čemernici, prigradskom naselju Virovitice, obitelj Maloča od 2014. godine bavi se u Hrvatskoj rijetkim obrtom – proizvodnjom svijeća. Počeli su s vizijom rasta – poboljšanja kvalitete, izgleda, širenjem palete ugodnih mirisa, želeći tržištu ponuditi jedinstven proizvod. Orijentaciju na kvalitetu povezali su s nazivom obrta, koji nosi obiteljsko ime – Maloča.

– Jedino tako mogu jamčiti za svaki proizvod jer ga potpisujemo nečim što nam je sveto – obiteljskim prezimenom, a otuda dolazi i naš slogan “Svijeće s potpisom” – kaže vlasnik obrta Tomislav Maloča.

Maloče su proizvodnju proširili lampionima s porukom. Ima ih desetak vrsta i jedinstveni su u Hrvatskoj.

– S obiteljskom proizvodnjom počeli smo na kućnoj adresi u Čemernici, a danas radimo na izdvojenoj lokaciji, u prostorijama Poduzetničkog inkubatora u Virovitici, i imamo zaposlene dvije studentice, koje nam pomažu. S obzirom na opseg posla i narudžbe, koje su sa svakim danom sve veće, namjeravamo zaposliti još nekoliko djelatnika. Osnovni proizvod proširili smo na svijeće s potpisom za krstitke, svatove i djevojačke večeri, ali i za tužne prilike, pogrebe, tužna sjećanja te obilježavanje pogibije naših branitelja iz Domovinskog rata. Otpočetka promatramo tržište i zahtjeve kupaca, a to je uistinu nešto čemu svaki obrtnik ili proizvođač danas mora dati posebnu pozornost. Uvidjeli smo da na našem tržištu postoje dobri proizvodi, ali, nažalost, i velik broj nekvalitetnih. Potaknuti time, došli smo na ideju o lampionima s porukom. Na namjenskom stroju izrađujemo desetak vrsta kvalitetnih lampiona ili, kako naši ljudi znaju reći, lampaša. Njihov smo dizajn zaštitili i u Hrvatskom državnom zavodu za intelektualno vlasništvo te tako postali vlasnici jedinstvenog proizvoda u Hrvatskoj – nastavlja Maloča i prisjeća se teških početaka.

maloca3

– Počeci su, kao i kod većine obrtnika, bili dosta skromni, samo stotinjak svijeća na dan. Ali sada, zahvaljujući iskustvu i tehnologiji, proizvodimo i nekoliko tisuća proizvoda dnevno. Mnogi su se tada pitali zašto se ne bavimo nekom drugom djelatnošću, zašto baš svijeće, kao da ih ionako nema dovoljno na tržištu. Smatram da, kao i kod većine proizvoda, nije bitna količina, nego kvaliteta, a upravo ta kvaliteta koju postižemo, neovisno radi li se o svijećama ili lampionima, omogućila nam je da smo, osim u Virovitici i okolici, poznati i diljem Hrvatske, čak i u nekim drugim zemljama Europe. Kupac je kupac, bio on u Virovitici, Splitu ili Beču. Prepoznaje kvalitetan proizvod, a, kada je riječ o Hrvatskoj, i povoljne cijene – kazao je  Tomislav, inače zaposlen kao tehničar i voditelj na Županijskom radiju Virovitica. Zaplivati poduzetničkim vodama odlučio je želeći svojoj obitelji omogućiti bolji standard, a da zbog toga ne napušta Hrvatsku. (www.glas-slavonije.hr, vg, Fotografije: Vladimir Grgurić)

maloca4

Share Button