Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. ožujka 2017.

Sandra Jadek, Zoran i Putniković i Dražen Šafar predstavili ”slavonsku palačinku” u umaku od šumskog voća i oraha

Gradačac je četvrtu godinu zaredom organizirao gastro-turističku manifestaciju pod nazivom “Gastro provincija u pozadini” na kojoj se promoviraju bosansko-hercegovački proizvođači hrane. Ovaj festival je u Gradačcu još poznat i kao Međunarodni dan palačinaka i ovom gradu se održava po četvrti put i to u središtu grada, a podno zidina Kule Zmaja od Bosne. Uz mnoge proizvođače hrane, turističko-ugostiteljske škole kao i udruženja građana koja su se natjecala u pravljenju palačinki, u revijalnom dijelu sudjelovala je i orahovačka Udruga kuhara, odnosno njeni članovi Sandra Jadek, Zoran i Putniković i Dražen Šafar.

– Nakon natjecanja mi smo na samom trgu, dakle ne otvorenom, pripremali domaće slavonske palačinke s umakom od šumskog voća i oraha. Cilj je bio prezentirati domaće slavonske slastice te dio naše tradicionalne gastronomije, a paralelno smo najavili i naše 3. Međunarodno natjecanje slastičara “Zlatni Orah” koje će biti održano 31. ožujka u Orahovici. Naš posjet i sudjelovanje u Gradačcu, rezultat je dugogodišnje i uspješne suradnje naše udruge i Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine, a evo mogu reći dogovorili smo dolazak jedne o njihovih škola na školski dio natjecanja 3. Zlatnog Oraha. Posjetitelji, koji su došli u velikom broju, bili su oduševljeni našim palačinkama, ispekli smo preko 100 komada i sve je planulo. Stekli smo nova iskustva i poznanstva koja će koristiti udruzi, ali i svim budućim kuharima sa šireg orahovačkog područja. Ono što nas je posebno zateklo je njihov izraz za palačinku, tamo se to kaže “palačinak” – kazao je  predsjednik Udruge kuhara Orahovice Dražen Šafar.

Kao i prošle godine, na orahovački “Zlatni orah” dolaze eminentni slastičare te susjedne zemlje kao i članovi stručnog povjerenstva. (www.glas-slavonije.hr, vg)

0203kuhari1

Share Button