Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. srpnja 2017.

Od petka počinje toplinski val, trajat će do utorka, a prema riječima Pitomačanina Zorana Vakule, negdje će se živa u termometru popeti i do 38 Celzijevih stupnjeva, možda i više…

Državni hidrometeorološki zavod uputio je upozorenje da stiže toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

– Temperatura zraka bit će gotovo posvuda viša od 30 °C. Štoviše, u većini mjesta – i na kopnu i na moru čeka nas oko 35 °C, a ponegdje će temperatura zraka možda biti i viša. Noći će biti relativno tople, posebno na Jadranu, gdje u mnogim mjestima temperatura neće biti niža od 24 °C – istaknuo je poznati meteorolog, inače Pitomačanin, Zoran Vakula.
Osim toga, glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula kazao je da će ponegdje biti i rekordno toplo za ovaj dio godine, a najviša bi mogla biti kao nikada do sada u povijesti mjerenja posljednjih stotinjak godina. Kako sada pokazuju meteorološke karte, vrhunac ovog toplinskog vala očekuje se utorak kad će temeperature u središnjem i istočnom dijelu zemlje doseći i 38 °C. Na kontinentu će dnevne temperature biti i do 10 stupnjeva više nego u mjestima uz more. Prema nekim parametrima, ponegdje bi se živa mogla popesti i iznad tih 38 Celzijevih stupnjeva… (www.hrt.hr, www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Share Button