Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. kolovoza 2017.

U ponedjeljak će iz naših krajeva biti vidljiva djelomična pomrčina Mjeseca koji će izgledati kao da ga je ”ugrizao Pacman”

Iz naših krajeva večeras, ponedjeljak 7. kolovoza 2017. godine, bit će vidljiva zanimljiva ali “skromna”, djelomična pomrčina Mjeseca. Njezin početak dogodit će se još i prije izlaska Mjeseca nad istočnim horizontom. Naime, Zemljina polusjena (gotovo nevidljivo za opažače golim okom) započinje “prekrivati” Mjesečev disk u 17:50 sati.

Zanimljivi dio, ulazak Mjeseca u Zemljinu sjenku započinje u 19:23 sati, no taj trenutak mi nećemo vidjeti s obzirom na to da Mjesec izlazi iznad istočnog horizonta tek u 20:14 sati. Od tog vremena pa na dalje svjedočit ćemo “Pacman” ugrizu Zemljine sjenke na osvijetljenom disku Mjeseca odmah po njegovoj pojavi nad horizontom. Sličan izlazak pomračenog Mjeseca viđen je iznad Bilogore 15. lipnja 2011. godine, a tada ga je fotografirao Danijel Reponj.

Maksimum pomrčine dogodit će se u 20:20 sati i tada će 24.65% Mjesečeva diska biti prekriveno Zemljinom sjenkom. Zanimljivo je da će Sunce sve do 20:23 sati biti iznad horizonta. Kraj pomrčine Zemljinom sjenkom nastupa u 21:18 sati, a polusjenom u 22:51 sati. Pomračenje Mjeseca, a da je istovremeno i Sunce iznad horizonta, rijedak je slučaj, ova pomrčina (Zemljinom sjenom) trajat će svega jedan sat i pedeset i pet minuta. (www.zvjezdarnica.com, Fotografija: Danijel Reponj)

Share Button