Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

23. studenoga 2017.

Zima stvarno stiže: Velika je vjerojatnost za nekoliko epizoda s obilnijem snježnim prekrivačem, zahlađenje stiže već u nedjelju

U Hrvatskoj su ovaj tjedan najbolji stručnjaci za dugoročne prognoze iz cijelog svijeta sukobili mišljenja oko vremena. Pogotovo zime koja je pred nama. Na sastanku 40 stručnjaka bila je i prognostičarka RTL-a Dunja Mazzocco Drvar koja je ‘donijela’ najnoviju prognozu za nadolazeću zimu.

– Skuhali smo najkvalitetniju prognostičku juhu koja se mogla skuhati na bazi svih raspoloživih podataka koje imamo. Jasna je razlika između sjeverozapadnog i južnog dijela Europe, a to je ujedno i osnovna karakteristika nadolazeće zime. Dakle, vlažniji i hladniji sjeverozapad nasuprot toplijem i sušnijem Sredozemlju, naravno misli se na toplije od uobičajenog, a ne toplije od sjevernog dijela. Dakle, na jugu se nastavlja dugotrajno sušno razdoblje koje bi opet moglo imati za posljedicu poljoprivredne probleme idućeg proljeća ali i nastavak povećane opasnosti od požara – kazala je Dunja Mazzocco Drvar.

No, dodaje, to ne znači da oborina u južnom dijelu Europe neće biti, već da će ih biti manje od uobičajenog u ovom dijelu godine.

– U srednjoj Europi drugačija slika. Skijaši će imati dobre uvjete za skijanje na svim alpskim skijalištima – navodi Mazzocco Drvar.

Što se, pak, tiče Hrvatske, prognostičarka RTL-a navodi kako se očekuje ipak malo blaža zima od prošle.

– No, to ne znači da neće biti snijega. Dapače, velika je vjerojatnost za nekoliko epizoda s obilnijem snježnim prekrivačem i to ne samo u planinama. Dok oni koji vole zubato sunce doći će na svoje u drugom dijelu zime – kazala je Dunja Mazzocco Drvar.

Sve u svemu za očekivati je da će zima biti vrlo dinamička, kao što je uostalom to bila i do sada. Naime, nakon nekoliko dana južine, za vikend nam stiže snažna promjena vremena. – Zahlađenje od 10-ak stupnjeva građani sjeverne Hrvatske će osjetiti već u nedjelju, a ostatak Hrvatske u ponedjeljak. Slobodno možemo reći da s ovim novim prodorom, zima stvarno i stiže. U gorju se očekuje od 10 do 20 cm snijega – navodi Dunja Mazzocco Drvar. (www.24sata.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Share Button