Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. veljače 2018.

Američki tenk M1A1 HA Abrams koji je sudjelovao u akciji „Sloboda Iraku“, uz još neke nove makete iz Domovinskog rata, predstavit će se na Viroexpu

Posljednje dvije godine izložba „Virovitica voli vlakove“ bila je jedna od atrakcija Viroexpa. Prema riječima Gorana Denca, idejnog začetnika ove izlože koja se može vidjeti na Željezničkom kolodvoru u Virovitici, tako će biti i ove godine. Uz standardne „male vlakiće“, bit će tu i nekoliko ekskluzivnih maketa. Neke od njih predstavljat će dio povijesti iz Domovinskog rata, a neke i iz svjetske povijesti i moći će se, od 23. do 25. veljače vidjeti u “sajamskom gradu” na Viroexpu.

Bit će tu maketa američkog tenka M1A1 HA Abrams koji je sudjelovao u operaciji „Sloboda Iraku“ 2003. godine. Maketa predstavlja jedan od tenkova 3. divizije 1. brigade 3. bataljuna i 36. oklopne pukovnije 2. voda. Maketar je Vedran Kovačić iz Murskog Središća, a sam tenk je u mjerilu 1/35, ima više od 500 plastičnih, metalnih, gumenih i papirnatih dijelova. Autoru je trebalo oko godinu dana za njegovu izradu.

Tu je i zrakoplov EF 18 A+ Hornet koji je sudjelovao u operaciji „Saveznička sila“ koju je proveo NATO, bombardiravši SR Jugoslaviju nakon srpskih zločina na Kosovu. Operacija je počela 24. ožujka. Maketa pokazuje zrakoplov Španjolskih zračnih snaga koji je prvi započeo napad u sklopu navedene operacije. Poletio je iz talijanske vojne baze Aviano 24. ožujka. Pilot je bio poručnik Bayardo Abos Alvarez-Bhuiza. I ovu maketu je izradio Vedran Kovačić u mjerilu 1/48. Izrađivao ju je oko šest mjeseci. Maketa ima oko 200 dijelova.

Osim toga, bit će tu i maketa njemačkog topa Dora koju je, nakon 670 sai rada, sastavio tim virovitičke izložbe “Virovitica voli vlakove” na čelu s Goranom Dencom. Riječ je o topu koji se koristio u borbama u 2. svjetskom ratu i jedan je od najvećih topova ikad proizvedenih i korištenih u to vrijeme. Maketa je duga 100 cm, široka 30 cm i visoka gotovo 50 cm, a svi zainteresirani moći će je vidjeti na ovogodišnjem Viroexpu. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button