Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. srpnja 2018.

Davor Plazonić, dobitnik je Rektorove nagrade Rudarsko geološko naftnog fakulteta u Zagrebu, a u znanstvenom radu je istraživao podzemne vode

Davor Plazonić iz Suhopolja, dobitnik je Rektorove nagrade Rudarsko geološko naftnog fakulteta u Zagrebu. Naime, Davor Plazonić i Adriana Kukolja i Davor Plazonić su nagrađeni za rad pod naslovom „Klorirana otapala – trikloreten i tetrakloreten u podzemnoj vodi i vodi za piće vodocrpilišta Sašnak – sustav javne vodoopskrbe grada Zagreba“, koji je izrađen pod vodstvom mentora prof. dr. sc. Kristijana Posavca, dipl. ing., predstojnika Zavoda za geologiju i geološko inženjerstvo RGN-a i dr. sc. Magdalene Ujević Bošnjak, dipl. ing., voditeljice Odjela za kontrolu zdravstvene ispravnosti voda i vodoopskrbu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U radu je istražen transport trikloretena i tetrakloretena vodonosnikom i prevladavajući smjer pronosa ovih otapala prema zdencima vodocrpilišta. Povišene koncentracije trikloretena i tetrakloretena mogu bitno utjecati na ljudsko zdravlje. Iako se trikloreten smatra ne toksičnim, nekoliko metabolita (međuprodukta) istog mogu biti. Tetrakloreten u podzemnoj vodi, pod anaerobnim uvjetima može degradirati u toksičnije komponente (vinil klorid). Visoke koncentracije mogu uzrokovati depresiju srednjeg živčanog sustava, dok u nekim slučajevima niže koncentracije mogu utjecati i na rad jetre i bubrega. Inače, Davor Plazonić je stipendist Virovitičko-podravske županije. (www.vpz.hr)

Share Button