Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. studenoga 2018.

U Virovitici su majstorski ispit za kuhare polagali kandidati iz Virovitičko-podravske, Primorsko-goranske i Bjelovarsko-bilogorske županije

Krem juha od mrkve i đumbira, chili u košaricama tortilla, svinjski lungić u soku od naranče, krem juha od mrkve i naranče, biftek u umaku od tamnoga piva i vrganja te mousse od tamne čokolade i kestena samo su neki od mnogih ukusnih jela koja su bila poslužena na majstorskom ispitu za kuhare u restoranu Strukovne škole Virovitica.

Održan je praktični dio majstorskog ispita u organizaciji Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije na kojemu je osam kuhara iz nekoliko županija stručnoj komisiji pokazalo svoja umijeća. Petero kandidata iz Virovitičko-podravske županije, dvije kandidatkinje iz Primorsko-goranske i jedan kandidat iz Bjelovarsko-bilogorske županije su priredili jela u pet sljedova koje je komisija potom ocijenila. Komisiju su činile Gordana Gebik, Mirjana Pauković i Ljubica Mihaljević.

– Nakon položenog ovog praktičnog dijela ispita, kandidati moraju polagati i pismeni dio, tek tada postaju majstori kuhari – rekao je Domagoj Petrić, stručni suradnik za obrazovanje u županijskoj Obrtničkoj komori, dodavši kako na ovom jesenskom roku obrazuju 29 kandidata u čak 14 kategorija.

Danijel Bubaš iz Slatine jedan je od kandidata koji su danas polagali stručni dio majstorskog ispita.

– Već dvije i pol godine radim u restoranu Višnjica. Kuhanje sam naslijedio od oca, koji je kuhar i s vremenom sam zavolio to zvanje – rekao je Danijel B. dodavši kako je na majstorski ispit došao na poticaj kolega iz restorana u kojem radi.

Svoj majstorski ispit u Viroviticu je došla položiti i Marijana Šop voditeljica restorana Noštormo iz Malinske s otoka Krka. Kako kaže, majstorski ispit odlučila je položiti u Virovitici zbog ugodne atmosfere i pristupačnih ljudi.

– Kuhanje volim jer je vrlo kreativan posao i od svake namirnice mogu napraviti nešto posebno – rekla je Marijana Š. koja na majstorskom ispitu ne želi stati već se planira okušati i u slastičarstvu.

Svoj poziv u kuhanju pronašla je i Nikolina Perković koja također radi u restoranu Noštromo u Malinskoj.

– Kuhanje je moja velika ljubav, opušta me i jednostavno uživam u kuhanju – rekla nam je Nikolina P. Svi kandidati uspješno su položili stručni dio ispita, a sada ih očekuje teorijski dio kojeg će polagati u prosincu. (www.icv.hr, lmh; foto: L. M. Hock, M. Lukačić)

Share Button