Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. listopada 2010.

Na prigodnoj svečanosti u Miljevcima otvoren Hrvatsko-slovački dom

Svečano je bilo u Miljevcima gdje je uz održavanje kulturne manifestacija 3. miljevački dani kukuruza, održana i svečanost otvorenja Hrvatsko-slovačkog doma u čijoj izgradnji je financijskim sredstvima sudjelovala i Virovitičko-podravska županija.

– S ponosom možemo reći da nam je Hrvatska domovina koju živimo punim životom, a Slovačka pradomovina koju volimo i čiju riječ i kulturu iz duše njegujemo – rekla je saborska zastupnica češke i slovačke manjine Zdenka Čuhnil na otvorenju Hrvatsko-slovačkog doma u Miljevcima u općini Nova Bukovica, nedaleko od Slatine. U tom je mjestu, naime, pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, u subotu održana treća kulturno-zabavna manifestacija Miljevački dani kukuruza. Zbog kiše i hladnog vremena nije bilo uobičajenog mimohoda i prikazivanja nekadašnjih običaja berbe kukuruza, rezanja kukuruzovine i komušanja, ali je ipak sve bilo u znaku kukuruza, od različitih kolača i slastica do ukusnih klipova kuhanih u kotlovima.

Središnji dio manifestacije bilo je otvorenje Doma, ispred kojega su vrpcu zajedno prerezali saborski zastupnici Zdenka Čuhnil i Josip Đakić te državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić. Otvorenju je nazočila i izaslanica virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak. Predsjednik Matice slovačke u Miljevcima Đuro Sobol, ali i drugi gosti, zahvalili su svima koji su pomogli gradnju Doma, vrijednog 1,1 milijun kuna.

Inače, u Područnoj školi u Miljevcima održava se nastava na slovačkom jeziku, a Radio Slatina emitira tjednu emisiju za Slovake i njihove prijatelje na slovačkom jeziku. Matica slovačka danas ima 110 članova, što je više od 30 posto stanovnika Miljevaca… (www.virovitica.net, pž)

Share Button