Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. studenoga 2010.

Od 6. do 10. listopada u Virovitici i Slatini održavati će se 16. Dani Milka Kelemena

Uz organizaciju Udruge Dani Milka Kelemena, financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Virovitičko-podravske županije, Grada Slatine, Grada Virovitice, sponzora i mnogih drugih, održati će se 16. Dani Milka Kelemena… U srijedu 6. listopada 2010. godine, u Glazbenoj školi u Virovitici, s početkom od 19,30 sati, održati će se koncert Zagrebačkog kvarteta.

Dan kasnije, u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Slatini (početak je u 11,00 sati), održati će se predstavljanje monografije Zagrebački kvartet / Zagreb string quartet 1919-2009. Isti dan, s početkom od 19,00 sati u Zavičajnom muzeju u Slatini, održati će se Izložba autorskog nakita Julijane Rodić Ozimec – „Mislila je da je hrast, a ne breza…“.

Sama svečanost otvorenja 16. Dana Milka Kelemena održati će se, tradicionalno, u Crkci sv. Josipa u Slatini (početak je u 19,30 sati) uz koncert Zagrebačkog kvarteta. S početkom od 19,30 sati, u petak 8. listopada, u Hrvatskom domu u Slatini održati će se koncert Renate Karše te će se prikazati film Petra Krelje „Fantastične životinje“. Nakon toga (početak u 21,00 sati), u Hrvatskom domu će se održati i Butoh plesna predstava Japnca Ryuze Fukuhare (Gecko – dance of moonlight). Uz predstavljanje Zavičaja županijskog časopisa za kulturu te retrospektivu „Matica Hrvatska u danima Milka Kelemena“ (početak u 18,00 sati u Hrvatskom domu), nastaviti će se Dani Milka Kelemena i u subotu 9. listopada. Isti dan, u Crkvi sv. Josipa Hrvatski komorni orkestar (početak u 19,30 sati), održati će koncert čime će se zaključiti ovogodišnji 16. Dani Milka Kelemena. Milko Kelemen doajen je hrvatske i svjetske glazbene avangarde, a spada među rijetke hrvatske umjetnike, koji su ostvarili briljantnu karijeru. Rođen je u Slatini 30. ožujka 1924. godine. Pučku školu završio je u Slatini, a gimnaziju u Virovitici. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je studij glasovira i kompozicije. Usavršavao se na Konzervatoriju u Parizu, na ljetnim tečajevima Accademie Chigiane u Sieni, na tečajevima za novu glazbu u Darmstadtu, na Državnoj visokoj glazbenoj školi u Freiburgu te u Siemensovu Elektronskom studiju u Münchenu. Za svoj bogati skladateljski opus ( oko 130 djela ) i pedagoški rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima među kojima su najznačajnije – Europska nagrada za kulturu za 2007. godinu, Njemački orden Großes Bundesverdienstkreuz za kulturu (1973.), Francuski orden Chevalier des Arts et des lettres (1980.), odlikovanje Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1995.), Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo (1984.), ordeni država Mađarske i Argentine. Utemeljitelj je, organizator i prvi predsjednik Muzičkog biennala Zagreb (od 1961.), počasni predsjednik (od 1981.). Od 1995. godine Kelemenu u čast u Slatini se održava Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena. U svojoj dugogodišnjoj pedagoškoj karijeri Kelemen je bio asistent i docent za kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; Composer-in-Residence u Berlinu; profesor na konzervatoriju Robert Schumann u Düsseldorfu i profesor na Muzičkoj akademiji u Stuttgartu. Kao gost-profesor predavao je na Sveučilištu Yale, u Portlandu, na Institutu Arnold Schönberg u Los Angelesu, u Chicagu, Montrealu, Rio de Janeiru, Buenos Airesu, Osaki, Tokiju, Hong-Kongu, Bangkoku, Manili, Sydneyu, Melbourneu, Brisbaneu i dr. Od 1999. Milko Kelemen počasni je građanin Grada Slatine.

Share Button