Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. studenoga 2010.

U OŠ August Cesarec u Špišić Bukovici 19. listopada akcija humanitarna akacija – Škole za Afriku

Osnovna škola August Cesarec Špišić Bukovica uključila se i ove školske godine u projekt pod nazivom Škole za Afriku, koji se u svijetu provodi na inicijativu UNICEF-a, Zaklade Nelson Mandela i Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava. Ovim projektom se djeci iz 11 afričkih zemalja želi osigurati jedno od temeljnih prava – pravo na obrazovanje. U protekloj školskoj godini projekt su podržale čak 194 škole iz Hrvatske. UNICEF u Hrvatskoj ove godine prikuplja sredstva za Etiopiju , zemlju u kojoj su mnoga djeca presiromašna da bi mogla ići u školu, gdje oko 5 milijuna djece živi bez roditelja, a više od polovice djece u dobi od 5 do 14 godina mora raditi teške poslove kako bi svojoj obitelji pomogle preživjeti. Naši učenici imaju priliku pomoći! Na zanimljiv i poučan način organiziraju aktivnosti prikupljanja sredstava za pomoć svojim vršnjacima u Etiopiji. Novac koji skupe upotrijebit će se za izgradnju i obnovu škola, sanitarnih prostorija, opskrbu pitkom vodom, nabavu knjiga i dodatnu edukaciju učitelja. Posebna briga vodit će se o djevojčicama koje su više od dječaka uskraćene za mogućnost školovanja.

Koordinatorica projekta Matija Zidar ističe da učenici, osim što će pomoći vršnjacima, imaju prilike naučiti nešto i o sebi – bolje shvatiti koliko je obrazovanje važno za njihov život i naučiti više cijeniti ono što imaju – priliku za učenje, roditelje, djetinjstvo u kojem nisu primorani teško raditi, jednom riječju – imaju priliku postati bolji ljudi.

S ponosom ističemo da smo u prošloj školskoj godini tijekom prvog polugodišta kroz raznovrsne aktivnosti za djecu Ruande prikupili 17,613 kn.

Ove godine će projekt trajati nešto kraće i uglavnom su sve aktivnosti usmjerene obilježavanju Dana zahvalnosti za plodove zemlje koji će u našoj školi biti 19. 10. 2010. od 11,00 sati u kojem sudjeluju svi učenici, roditelji i učitelji matične i područnih škola.

Učenici i učitelji škole pozivaju roditelje i sve zainteresirane mještane da se uključe u raznovrsne aktivnosti obilježavanja Dana zahvalnosti za plodove zemlje koje će se organizirati u športskoj dvorani u Špišić Bukovici, 19. 10. 2010. u 11 sati te da posjete prodajni sajam na kojem će se naći vrlo originalnih ukrasnih predmeta izrađenih u radionicama s roditeljima i učenicima. Osim toga po povoljnoj cijeni će se moći kupovati jabuke, zimnica, kuhani kesteni, domaći kolači, raznovrsni krušni proizvodi i sve ostalo što će donijeti učenici, roditelji i učitelji i da na taj način doprinesu ostvarivanju ciljeva ovog humanitarnog projekta.

Share Button