Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. travnja 2019.

Orahovčanin Matija Pospihalj, uz ekipu Hrvoja Jurića ide na put oko svijeta “električnim biciklom”, o Nikoli Boriću snimat će se dokumentarac o životu u prirodi

U Maloj vijećnici Virovitičko-podravske županije održano je predstavljanje dva projekta: put oko svijeta električnim biciklom i snimanje dokumentarca za britanski serijal New Lives in The Wild. Hrvoje Jurić iz Vrbice pored Đakova, predstavio je svoj plan u kojemu će pokušati električnim biciklom u 100 dana obići svijet te postaviti Guinnessov rekord.

– Na put krećemo 1. lipnja iz Zagreba, sa mnom ide tim na čelu s Matijom Pospihaljem koji će snimati dokumentarac. Dakle. krećemo iz Hrvatske pa kroz Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Bjelorusija, Rusiju (9700 km) gdje dolazimo do Vladivostoka i letimo u Australiju (5500 km), zatim Sjevernu Ameriku (8800 km), od Anchorage (Aljaska) do istoka Kanade, odnosno do Halifaxe i za kraj letimo do Portugala (3000 km). Put od 29 tisuća kilometara planiram proći u 100 dana, a pripremao sam se više od tri godine – rekao je H. Jurić koji je za ovaj put povećao tjelesnu težinu za 14 kilograma jer će na njemu, procjenjuje se, izgubiti čak 20-ak kilograma.

Hrvoje će na put oko svijeta na električnom biciklu koji još nije predstavljen na tržištu, a put oko svijeta bit će mu najbolje predstavljanje. Radi se o sportskom biciklu s tankom baterijom i jakim motorom koji je napravljen po mjeri i potrebama vozača, a njegova vrijednost je oko 50 tisuća kuna.

Drugi projekt je snimanje dokumentarca o Nikoli Boriću koji je luksuzni život zamijenio slamnatom kućicom u Kokočaku nedaleko Orahovici, koji će biti emitiran na kanalima BBC i Channel 5.

– Prije nekoliko tjedana nazvali su me iz Renegade Picturesa, kompanije koja snima dokumentarce za BBC, National Geographic, Sky i Channel 5, i predložili snimanje dokumentarca o meni. Radi se o britanskom serijalu New Lives in The Wild koja prati osobe koje su imale “normalan život” i koje su ga ostavile iza sebe i otišle živjeti u prirodu – kaže N. Borić koji je zbog neslaganja sa sustavom otišao živjeti u prirodu, no i dalje nastoji doprinijeti lokalnoj zajednici. Jedan od doprinosa je svakako osnivanje Plivačkog kluba u Orahovici te rad s mladima. O ovom čovjeku iz prirode Britanci planiraju u rujnu snimiti 30 sati materijala koje će koristiti za jednu epizodu tog poznatog serijala.

Predstavljanju projekata nazočili su članovi Plivačkog kluba Orahovica, čiji je predsjednik Nikola Borić, koji zajedno s Klubom pomaže Hrvoju u pripremama za put oko svijeta. S detaljima projekata ovi entuzijasti upoznali su predstavnike Županije, zamjenika župana Darka Žužaka i pomoćnika direktora Turističke zajednice VPŽ Josipa Mikolčića, kao i ravnateljici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjani Arnold Sabo, ravnatelju Parka prirode Papuk Alenu Jurencu te tajnici Sportske zajednice Virovitičko-podravske županije Dori Međimorec. Kroz oba projekta bit će promovirana Virovitičko-podravska županija, kao i njezina prirodne ljepote. (www.icv.hr, žđl, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button