Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. prosinca 2010.

U Pitomači održan seminar Za razvoj ruralnih krajeva

U organizaciji Hrvatskog farmera d.d. i Općine Pitomača, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, u Pitomači je održan seminar „Za razvoj ruralnih krajeva“. Cilj seminara je predstaviti programe IPARD i LEADER te o njima educirati i informirati stanovnike hrvatskih ruralnih područja. Ova serija seminara predstavlja dio edukacijskih procesa koji će se kontinuirano, ali s različitom tematikom, odvijati do kraja godine na prostoru cijele Republike Hrvatske. Dalibor Georgievski iz tvrtke AgroCom Consult predstavio je IPARD program, a Marina Koprivnjak iz Hrvatske mreže za ruralni razvoj Leader program.

Sa statusom države kandidatkinje za članstvo u EU, Hrvatskoj se otvaraju mogućnosti korištenja pretpristupnih fondova kao pomoć u procesu prilagodbe. Jedan od takvih fondova je SAPARD, poseban pristupni program za poljoprivredu i razvitak ruralnih područja. Kako bi se iskoristilo što više sredstava potrebna je dobra informiranost o programima i mogućnostima korištenja novca iz fondova jer su proizvođači u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji prisiljeni ulagati u modernizaciju i širenje svoje proizvodnje ukoliko žele opstati na globaliziranom tržištu gdje se suočavaju s konkurencijom iz susjednih zemalja i zemalja članica EU. Cilj SAPARD programa u Republici Hrvatskoj je unapređenje poljoprivrednog sektora kroz povećanje konkurentnosti i održivosti poljoprivredne proizvodnje, te pomoć pri uvođenju pravne stečevine EU na području Zajedničke poljoprivredne politike, te drugih potrebnih intervencija i mjera za razvoj ruralnih područja. Sredstva potpore iz SAPARD programa osiguravaju se iz proračuna EU i Republike Hrvatske, od čega EU sudjeluje sa 75 posto udjela, a Republika Hrvatska sa 25 posto udjela i dodjeljuju se raspisivanjem natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava. Sredstvima iz SAPARD programa sufinanciraju se projekti korisnika do 50 posto priznatih, prihvatljivih izdataka određeni pravilnikom. Sredstva SAPARD potpore su namjenska i bespovratna. Za SAPARD program bila su raspisana ukupno četiri javna natječaja za prikupljanje ponuda za dodjelu sredstava. U prva tri natječaja od ukupno 120 prijavljenih projekata odobreno je samo 36 projekta, a ugovoreno je samo 45 posto predviđenih sredstava, tako da je odlučeno da će se otvoriti 4. natječaj za koji je na raspolaganju ostalo 131,7 milijuna kuna. Sveukupno je kroz četiri natječaja odobreno 49 projekta ukupne vrijednosti ulaganja od 338.45 milijuna kuna, što iznosi oko 48 posto namijenjenih sredstava.

U 2010.godini poljoprivrednim proizvođačima i proizvođačima prehrambenih proizvoda otvara se mogućnost korištenja sredstava iz Programa pomoći EU kroz područje ruralnog razvoja, odnosno IPARD programa. IPARD je novi pretpristupni program Europske unije za razdoblje 2007. – 2013. Nastavak je programa SAPARD s ciljem unapređenja poljoprivrednog sektora (uključujući preradu) poboljšanjem konkurentnosti tih proizvoda. Od 2007. – 2011. godine kroz IPARD program u Republici Hrvatskoj korisnicima će biti dostupno 179.000.000 EUR (1,3 milijarde HRK) potpore. IPARD program se provodi kroz tri osnovna cilja ili strateška prioriteta:

1. Poboljšanje tržišne učinkovitosti i provedbe standarda Zajednice:

Mjera 101. Ulaganje u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice

Dozvoljeni sektori za ulaganje su sektor mljekarstva, govedarstva, svinjogojstva, peradarstva, jaja, voća i povrća te sektor žitarica i uljarica.

Mjera 103. Ulaganje u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda Zajednice.* Dozvoljeni sektori za ulaganje su sektor mlijeka i mljekarstva, mesa, ribarstva, sektor prerade voća i povrća, sektor vinarstva i sektor maslinovog ulja (radi se na pregovorima da se doda još jedan sektor za pčelarstvo tj. preradu meda zbog velike zainteresiranosti ) 2. Pripremne radnje za provedbu poljoprivredno – okolišnih mjera i lokalnih strategija ruralnog razvoja:

Mjera 201. Radnje za poboljšanje okoliša i krajolika,

Mjera 202. Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja.

3. Razvoj ruralne ekonomije:

Mjera 301. Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture,

Mjera 302. Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti.

Dozvoljeni sektori za ulaganje su sektor ruralnog turizma, tradicijski obrti, izravna prodaja, slatkovodnog ribarstva, usluga, pogona za preradu na farmama, proizvodnje gljiva te sektor obnovljivih izvora energije.

LEADER – „Links between actions for the development of the rural economy”, predstavlja Inicijativu Europske Zajednice za mobiliziranje i provedbu ruralnog razvoja u ruralnim zajednicama kroz lokalna javno-privatna partnerstva („Lokalne akcijske grupe” (LAG)). Namjera mu je pomoći ljudima, udrugama, poduzećima i ostalim potencijalnim čimbenicima u ruralnim područjima da razmotre potencijal svojeg područja te potaknu provedbu integriranih, kvalitetnih i originalnih strategija održivog razvoja. U okvirima Republike Hrvatske kao zemlje pred-pristupnice Europske Unije, LEADER je uklopljen u IPARD program pod mjerom 202. Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja. LAG će biti službeno registrirana udruga (u Republici Hrvatskoj utemeljena na važećem Zakonu o udrugama ili drugom odgovarajućem obliku). LEADER sufinancira troškove poslovanja odabranih LAG-ova uključujući izdatke nastale kroz ralizaciju projekata suradnje (izdaci za robu i usluge, plaće i prijevoz, izdaci za ured te izdaci za službena putovanja). LAG-ovi odlučuju smjer i kontekst lokalne ruralne strategije i donose odluke za financiranje različitih projekata. U Hrvatskoj trenutno postoji 8 LAG-ova na području 8 županija. Okuplja 67 jedinica lokalne samouprave, od toga 13 manjih gradova, Siska kao velikog grada te 53 općine. Zauzima 13 posto kopnenog teritorija RH odnosno 6,6 posto ukupnog broja stanovnika RH. Osnovan je inicijativni odbor za osnivanja LAG-a na širem orahovačkom području koji će se zvati ”Papuk”. Sastanku su uz čelništvo grada Orahovice nazočili i predstavnici općinskih vlasti Čačinaca, Zdenaca i Crnca te udruge s područja navedenih općina. (www.pitomaca.hr)

Share Button