Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. prosinca 2010.

Virovitičko-podravska županija među osam HR županija u projektu – Razvoj investicijskog okruženja

U Velikoj dvorani Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u Zagrebu održana je Radionica za izradu sektorskih studija Informacijskog standarda projekta ICPR – Information Certification Program for Regions – „Razvoj investicijskog okruženja“. Tema radionice bila je izrada sektorskih studija – govorilo se o važnosti sektorskih studija i metodologijama izrade sektorskih studija, nakon čega je uslijedila prezentacija županija na temu odabira sektora za izradu sektorskih studija o sektorima potencijalno zanimljivim za privlačenje inozemnih ulagača (FDI). Kao predstavnici Virovitičko – podravske županije na radionici ICPR projekta sudjelovali Igor Andrović, pomoćnik pročelnika za gospodarstvo VPŽ, koordinator za Informacijski standard i Ines Hudoletnjak, stručna suradnica za lokalni razvoj i EU projekte u VIDRA-i Agenciji za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, članica tima za Informacijski standard.

Projekt Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva „Razvoj investicijskog okruženja“ jedan je od najvrednijih ugovora o uslugama financiranih od strane Europske unije koji se trenutačno provode u Republici Hrvatskoj. Njegova vrijednost iznosi 2,5 milijuna eura, od čega EU financira 75 posto, a RH 25 posto. Provedba ovog IPA projekta započela je 1. veljače 2010. godine, trajanje projekta je 20 mjeseci. Projekt je nastavak dvije prethodne faze ICPR programa, a koje su provedene 2006., 2007. i 2008. godine sredstvima EU (CARDS) i USAID-a. Sve županije koje su sudjelovale u projektu primile su certifikat za uspješno završen rad na projektu i imaju mogućnost korištenja logotipa „CROATIAN INVESTOR FRIENDLY REGION – CIFR“.

U ovom projektu će doći do unapređenja i poboljšanja ICPR programa, a provedba obuhvaća sljedeće županije: Brodsko-posavska, Ličko-senjska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka. Krajnji korisnici ovog projekta su županijske administracije i druge relevantne institucije na županijskoj razini, poput regionalnih razvojnih agencija, županijskih komora (HGK), Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, itd.

ICPR ima značajan pozitivan utjecaj na ulagačku klimu u županijama uključenim u ovaj program, koji obuhvaća tri standarda: Informacijski, Imovinski i Marketinški standard. Sudjelovanje predstavnika iz 8 hrvatskih županija na ovom seminaru prvi je korak u procesu certifikacije za Marketinški standard, koji ima za cilj razvijanje usmjerene promocije županija i odgovarajuće razine usluga koje iste pružaju ulagačima. Sudionici seminara – članovi županijskih timova, unaprijedit će svoja znanja i vještine u svezi promoviranja prednosti i poslovnih mogućnosti svojih županija potencijalnim ulagačima u skladu s međunarodnim standardima. Poboljšanjem komunikacije, suradnje i koordinacije regionalnih i središnjih institucija uključenih u poticanje ulaganja i radom na osiguranju konkurentnosti u natjecanju za strane ulagačke projekte, ovaj projekt doprinosi promoviranju Hrvatske kao poželjne destinacije za ulaganje. (www.ravidra.hr)

Share Button