Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. veljače 2011.

Hrvatski duhani kooperantima ponudili povoljnije uvjete proizvodnje za 2011. godinu

Pripremajući se za ovogodišnju proizvodnju duhana, Hrvatski će duhani održati niz sastanaka na kojima će stručnjaci Hrvatskih duhana svoje kooperante upoznati s ostvarenim rezultatima proizvodnje u 2010. godini, te dodijeliti priznanja najuspješnijim proizvođačima. Kooperanti će biti upoznati i s novim, povoljnijim uvjetima proizvodnje duhana u 2011. godini.

Radi poticanja i očuvanja proizvodnje na hrvatskom selu te osiguranja njene dugoročne održivosti, Hrvatski duhani svojim su kooperantima ponudili nove četverogodišnje ugovore. Novim ugovorima nude povećanje naknade za kvalitetu i uređenost duhana za 0,50 kn/kg, koja će tako iznositi prosječno 1,50 kn/kg, što znači da će ukupna otkupna cijena duhana u iznosu od 10,40 kn/kg biti za 5 posto viša u odnosu na otkupnu cijenu u 2010. Uz to, Hrvatski duhani novim ugovorima jamče da u sljedećim godinama otkupna cijena neće biti niža od otkupne cijene isplaćene 2011. godine.

Proizvođačima koji potpišu četverogodišnji ugovor, Hrvatski duhani osigurat će potrebna kreditna sredstva uz povoljne uvjete za adaptaciju sušnica i zamjenu sve skupljeg plina jeftinijim termoenergentima. Proizvođačima se jamči i cijena repromaterijala niža za 5 posto od tržišne cijene, uz vrlo povoljne kamate od 6 posto za avans i kredite za kupnju repromaterijala. Hrvatski duhani jamče da će urod isplatiti do 20. prosinca tekuće godine.

Poslovodstvo Hrvatskih duhana svoje će kooperante upoznati i s činjenicom da su jednokratnom isplatom većom od 31 milijun kuna u potpunosti izvršene obveze za urod 2010. godine te da su, na prijedlog krovne udruge proizvođača duhana, Krupan list, određenom broju proizvođača beskamatno reprogramirali njihova dugovanja, nastala zbog stalnog rasta troškova proizvodnje te smanjenog uroda zbog iznimno nepovoljnih prošlogodišnjih vremenskih uvjeta.

U vezi navedenog gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da će Hrvatski duhani svojim kooperantima ponuditi povoljnije uvjete proizvodnje.

– Grad Virovitica stoji iza proizvođača duhana i ove proizvodnje koja je vrlo važna kako za grad Viroviticu tako i za cijelu Virovitičko-podravsku županiju. Moram reći da sam vrlo zadovoljan što su Hrvatski duhani pristali na zahtjeve udruge „Krupan list“ vezano uz reprogramiranje dugova o čemu sam prije nekoliko dana na sastanku u gradskoj upravi razgovarao sa članovima ove udruge – rekao je gradonačelnik Kirin i naglasio da je ovo jedan od najboljih primjera kako jedna tvrtka može i treba stajati iza svojih kooperanata. (www.virovitica.hr)

Share Button