Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. prosinca 2019.

Prepoznao nas je National Geographic: S.O.S. Virovitica s priručnikom „Eduka„ pobjednik je „Žutog okvira“

U srijedu je održana završna svečanost i dodjela nagrada „Žuti okvir“ koju dodjeljuje National Geographic Hrvatska za održivi razvoj, znanost i obrazovanje. Nagrada je uručena svim pojedincima, tvrtkama i institucijama koje najviše u Hrvatskoj pridonose održivosti.

U kategoriji 16 – Mir i pravda/Snažne institucije kojoj je cilj posvećen promicanju mirnih i uključivih društava za održivi razvoj, pružanju pristupa pravdi za sve i izgradnji učinkovitih, odgovornih institucija na svim razinama uz Hrvatski pravni centar i Besplatnu pravnu pomoć Blokirani, nominiran je i S.O.S. Virovitica kao nevladina, neprofitna, nestranačka organizacija civilnog društva za izgradnju demokratskog društva, kulture nenasilja, ravnopravnosti, transparentnosti na područjima zaštite ljudskih prava, društvenog razvoja i osnaživanja i razvoja zajednice. U nominaciji je istaknuto da izdanje Eduka – Priručnik za mlade o nenasilju i toleranciji je odličan putokaz i priručnik mladima za ponašanje u svom okruženju. U istoj kategoriji S.O.S. Virovitica s priručnikom Eduka je izabran kao pobjednik.

Priručnik je izdan u sklopu projekta „ Eduka“ kojemu je bio cilj smanjiti vršnjačko nasilje kroz aktivno sudjelovanje mladih u prevenciji nasilja i prihvaćanju različitosti. Autorice priručnika su : Vanesa Prister Švarc, Jelena Kolesarić Škorić i Sandra Matošina Borbaš. Nagrada „Žuti okvir“ spada u dugoročni projekt „Žuti okvir“ za održivi razvoj, znanost i obrazovanje kojem je cilj promoviranje i vrednovanje djelatnosti povezanih s održivim razvojem, zaštitom okoliša, znanošću i obrazovanjem.

„Moto National Geographica glasi ‘Nadahnjujemo ljude da se skrbe o svom planetu’, a Ujedinjeni narodi utvrdili su 17 ciljeva održivog razvoja koji će osigurati opstanak i planeta Zemlje i ljudske civilizacije. To su poticaji koji su pokrenuli akciju „žuti tepih“! Za razliku od „crvenog tepiha“, kojim kroče znamenite i popularne osobe iz svijeta estrade, sporta, politike, žutim će tepihom kročiti osobe iz domena znanosti, obrazovanja, gospodarstva, svakodnevnog života i aktivnosti, osobe koje možda nisu poznate, koje možda nisu slavne, ali nedvojbeno zaslužuju biti jer svojim radom i postignućima pridonose napretku i održivosti planeta i naše uljudbe. Zbog toga je utemeljena godišnja nagrada „Žuti okvir“ kojom se odaje priznanja pojedincima, timovima, tvrtkama, institucijama, organizacijama, udrugama, amaterima i profesionalcima koji su znakovito pridonijeli u jednom od 17 ciljeva održivog razvoja. (SOS Virovitica)

Share Button