Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. ožujka 2011.

Objavljeno novih osam Javnih poziva za poduzetnike iz Operativnog plana MINGORP-a za poduzetništvo

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP), objavilo je novih osam Javnih poziva za poduzetnike iz Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništvo u 2011. godini. Tako se na službenoj Internet stranici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (www.mingorp.hr) ili pak na sljedećem linku (http://www.mingorp.hr/default.aspx?id=1618) može pronaći novih osam Javnih poziva, odnosno:

– Javi poziv za projekt „Poduzetništvo u kulturi za 2011. godinu“

U navedenom, korisnici državne potpore po ovom Projektu su subjekti malog gospodarstva koji obavljaju djelatnosti u kulturi – obrti, mala i srednja trgovačka društva i zadruge, definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva, ustanove osim javnih ustanova prema Zakonu o ustanovama, samostalni umjetnici, umjetničke organizacije i institucije u kulturi koje provode kulturne poduzetničke projekte temeljem Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi. Najviši iznos potpore po korisniku utvrđuje se u iznosu do 75 posto opravdanih troškova, a najviše do 100.000,00 kuna.

– Javni poziv za projekt „Gazela za 2011 godinu“

Korisnici državne potpore po ovom Projektu su proizvodni subjekti malog gospodarstva: obrti, trgovačka društva i zadruge (osim onih koji obavljaju primarnu proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i ribarstvo) i subjekti malog gospodarstva koji pružaju usluge vezane uz proizvodnju – trgovačka društva, obrti i zadruge, definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva. Sredstva su nepovratna, a namijenjena su za projekte/investicijske programe: proizvodnih i prerađivačkih djelatnosti; tehnološkog razvoja, inovativnih poslovnih rješenja i primjene inovacija; strateškog poslovanja i upravljanja.

– Javni poziv za projekt „Dokvalifikacije i prekvalifikacije u obrtništvu za 2011. godinu“

Sredstva u iznosu od 70 posto stvarno nastalih troškova dodijeliti će se fizičkim osobama koje su u 2010. i 2011. godini za zanimanja propisana Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica položile ispit o stručnoj osposobljenosti, položile majstorski ispit, položile pomoćnički ispit, uspješno završile prekvalifikaciju prema verificiranim programima prekvalifikacije u ustanovama za obrazovanje odraslih, te fizičkim i pravnim osobama – poslodavcima koji su radnicima financirali polaganje navedenih ispita ili prekvalifikaciju.

– Javni poziv za Projekt „Poduzetničke potporne za 2011. godinu“

Korisnici državne potpore, temeljem ovog Projekta, su razvojne agencije, poduzetnički centri, poduzetnički inkubatori i tehnološki parkovi, registrirani i sa sjedištem na području Republike Hrvatske.

Da bi bili prihvatljivi za dodjelu državnih potpora, prijavitelji moraju imati najmanje 3 zaposlena djelatnika, pozitivno poslovati u prethodnoj godini, imati podmirene obveze prema državi i zaposlenicima, imati opravdana odobrena sredstva državne potpore iz prethodnih godina ukoliko su ista dobili. Ovim Javnim pozivom obuhvaćene su 3 projektne aktivnosti Projekta „Poduzetničke potporne institucije“ za 2011. godinu koje se sufinanciraju i to:

Projektna aktivnost – Razvojne agencije i poduzetnički centri; Projektna aktivnost – Poduzetnički inkubatori; Projektna aktivnost – Tehnološki parkovi. Maksimalan iznos dodijeljenih sredstava po korisniku može iznositi 250.000,00 kuna.

– Javni poziv za projekt „Poduzetništvo žena za 2011. godinu“

Korisnici državne potpore po ovom Projektu su gospodarski subjekti: obrti, trgovačka društva i zadruge (osim onih koji obavljaju primarnu proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i ribarstvo), definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva u većinskom (51 posto i više) privatnom vlasništvu žena državljanki Republike Hrvatske.

Sredstva su nepovratna, a namijenjena su za: nabavu opreme, alata, inventara i zaštitnih sredstava; pokretanje poslovanja, tj. izradu poslovnog plana, konzultantske usluge te poduzetničku izobrazbu; troškove osnivanja odnosno pokriće dijela troškova registracije; uređenje-poboljšanje poslovnog prostora/radionice; poduzetnicama početnicama (do 3 godine poslovanja) sufinancirati će se troškovi čuvanja djece, odnosno 75 posto cijene troškova vrtića, 75 posto cijene troškova odgajateljice i 75 posto cijene troškova produženog boravka u školi, za razdoblje od jedne godine, a maksimalno do 10.000,00 kuna.

– Javni poziv za Projekt „Izgradnje poduzetničkih zona u Jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave za 2011. godinu

Predmet javnog poziva je dodjela sredstava potpore Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva za izgradnju poduzetničkih zona, a u funkciji poticanja i bržeg razvoja malog i srednjeg poduzetništva u Republici Hrvatskoj. Korisnici sredstava su jedinice lokalne i područne samouprave (županije, gradovi i općine), koje zahtjeve i prateću dokumentaciju dostavljaju putem županije, a županija uz zahtjeve dostavlja i Plan razvoja poduzetničkih zona za vremensko razdoblje 2008. – 2012. godine, a minimalno za razdoblje 2011. – 2012. godine.

Ministarstvo odobrava nepovratna sredstva u svrhu izrade projektne dokumentacije za izgradnju komunalne infrastrukture u zoni i izgradnje infrastrukture u zoni. Natječaj je otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno, najkasnije do 30. rujna 2011. godine.

– Javni poziv za Projekt „Jačanje međunarodne konkurentnosti za 2011. godinu“

Predmet Javnog poziva je dodjela financijskih sredstava Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva za jačanje međunarodne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz poticanje razvoja kapaciteta tvrtki usmjerenih ka internacionalizaciji poslovanja, putem Projekta „Jačanje međunarodne konkurentnosti za 2011. godinu“. Ovim Projektom obuhvaćena su sljedeća prioritetna područja: Jačanje marketinških aktivnosti i prezentacija na međunarodnim tržištima; Razvoj novih proizvoda; Priprema uvođenja novog ili postojećeg proizvoda na novo tržište. Korisnici državne potpore po ovom Projektu su trgovačka društva i obrti sa sjedištem u Republici Hrvatskoj čija je osnovna djelatnost definirana djelatnostima proizvodnje i usluga vezanih uz proizvodnju, a registrirani su prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti NKD 2007.

– Javni poziv za Projekt „Internacionalizacija hrvatskog gospodarstva za 2011. godinu“

Predmet Javnog poziva je dodjela financijskih sredstava Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva kroz poticanje jačanja partnerskih odnosa i povezivanja tvrtki radi njihove snažnije promocije te lakšeg izlaska na inozemna tržišta. Korisnici državne potpore po ovom projektu su: registrirani udruženi gospodarski subjekti sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koji provode aktivnosti predstavljanja hrvatskog gospodarstva na inozemnom tržištu; asocijacije gospodarskih subjekata, odnosno partnerske institucije – Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska obrtnička komora (HOK), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Hrvatski izvoznici (HIZ), koji provode aktivnosti predstavljanja hrvatskog gospodarstva na međunarodnim tržištima.

Sredstva su nepovratna, a namijenjena su za slijedeće projektne aktivnosti: Zajednički nastup na inozemnim sajmovima; Organiziranje gospodarskih misija na međunarodnim tržištima.

Detaljnije informacije u vezi svih navedenih Javnih poziva mogu se pronaći na službenoj Internet stranici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (www.mingorp.hr), dok se svi Javni pozivi mogu pronaći na službenoj Internet stranici Virovitičko-podravske županije (www.vpz.hr) u rubrici „Natječaji“ dok se informacije o vezi navedenih Javnih poziva mogu dobiti u VIDRA-i Agenciji za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije tel. 033/800-207, e-mail: info@ravidra.hr ili pak posjetiti Internet stranicu www.ravidra.hr.

Share Button