Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. ožujka 2011.

VLADA RH: Smanjenje participacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, produljenje obveznog rodiljnog dopusta…

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, predložene su izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojima bi se participacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti smanjila s 15,00 na 10,00 kuna. Građani bi tako umjesto 15,00 plaćali 10,00 kuna za preglede, recepte i uputnice kod svog liječnika u primarnoj zaštiti (liječnika obiteljske medicine, ginekologije i stomatologa), ako nisu oslobođeni tog troška zbog plaćanja dopunskog osiguranja ili po nekoj drugoj zakonskoj osnovi.

– To će za građane značiti uštedu od 150 milijuna kuna –istaknula je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.

– Predložene su izmjene upućene u hitnu saborsku proceduru, a smanjenje participacije za 33 posto omogućili su i rezultati zdravstvene reforme – kazao je ministar zdravstva Darko Milinović.

Pritom je istaknuo kako je dug Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u posljednje nešto više od dvije godine smanjen za dvije milijarde kuna i za prošlu se godinu očekuje pozitivna nula, a dug bolnica smanjen je za oko milijardu kuna, s 2,3 milijarde na oko 1,3 milijarde kuna.

Istodobnom, Vlada Republike Hrvatske je Saboru predložila i izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, a kojima se trajanje obveznog rodiljnog dopusta produljuje sa 70 na 98 dana, uređuje se prijenos prava s jednog na drugog roditelja koji nisu u jednakom radnopravnom statusu, regulira naknada za dodatni dopust kada ga koriste očevi, preciznije regulira rad u polovici radnog vremena radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju te novi način izračuna naknade plaće za takav rad, itd.

Vlada je na današnjoj sjednici dala i suglasnost na Statut Agencije za upravljanje državnom imovinom, koja bi s radom trebala početi početkom travnja, a suglasila se i s izmjenama plana gospodarenja otpadom od 2007. do 2015. godine koje predviđaju da dio tereta financiranja toga plana prijeđe sa županija na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a riječ je o ukupnom iznosu od oko 30 milijuna eura. Naime, planom je predviđeno da u izradi projektno-tehničke dokumentacije, istražnih radova i dokumentacije za prijavu za sufinanciranje iz fondova EU taj Fond sudjeluje sa 60 posto, a županije sa 40 posto, no, kako županije to ne mogu izvršiti njihove bi obveze preuzeo Fond.

Tako bi Fond te troškove preuzeo u cijelosti, a omogućuje se i da u stopostotnom iznosu financira sanaciju postojećih odlagališta. Izmjenama se također omogućuje i da Fond beskamatnim zajmovima pomogne županijama u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, odnosno otkupu zemljišta za centre za gospodarenje otpadom.

Share Button