Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

26. kolovoza 2020.

Video: Općina Pitomača posljednjih godina ulaže europski i svoj novac u nove sadržaje, no u svemu se pazi zadržati pravu mjeru kako bi Križnica i dalje ostala oaza kakvih je sve manje

Mjesto Križnica blizu Pitomače pravi je magnet za ljubitelje prirode, osobito zbog svojega jedinstvenog položaja. Riječ je o svojevrsnom poluotoku, odnosno otoku do kojega možete doći motornom skelom ili pješačkim mostom preko Drave dok je s druge strane mađarska granica, a sve je dio regionalnog parka Drava – Mura.

Skelom s autom ili pješice i biciklom preko više od pola stoljeća starog ali obnovljenog visećeg mosta. Nakon kiša rijeka se zamutila i postala hirovita pa su kupači izostali. Dolaze ovamo uglavnom jednodnevni gosti, no i za one koji žele dulji boravak postoji smještaj.

– Imamo mnogo sadržaja za ribolovce, pogotovo za bicikliste, za promatrače ptica, za lovce, za ljubitelje prirode koji vole vrhunsku hranu, predivnu prirodu i domaće proizvode – objašnjava Alen Fabčić, Dravska iža”, Križnica.

Neizostavna je gastronomska ponuda, a tek su rijetki koji se iz obilaska Križnice vraćaju a da nisu kušali poznata jela ovoga kraja. Primjerice, soma prema stoljetnom receptu grofa Prinka.

– Godina je dobra, čak bolja nego prošla. Ima puno gostiju, više domaćih gostiju, stranih manje možda ove godine ali vikendi su nam baš udarni – kaže Mira Rengel, “Ribička klet”, Križnica.

Općina Pitomača posljednjih godina ulaže europski i svoj novac u nove sadržaje, no u svemu se pazi zadržati pravu mjeru kako bi Križnica i dalje ostala oaza kakvih je sve manje. (www.hrt.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Share Button