Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. svibnja 2011.

Uz vraćanje glavnog oltara završena cjelokupna restauracija Crkve sv. Lovre u Crkvarima

Nakon 50-tak godina, u Crkvu sv.Lovre u Crkvarima, vraćen je glavni oltar, restauracija kojega je počela još 2008. godine. Naručitelj poslova i inicijator očuvanja crkvene baštine, bio je Grad Orahovica, potrebna sredstva osiguralo je Ministarstvo kulture, a izvođač radova bio je samostalni obrt GILDA iz Zagreba. Istražni radovi počeli su 2008. godine, potom je rađen uvodni elaborat i na kraju, projekt obnove. Opsežan i složen timski rad, na obnavljanju baštine Crkve sv. Lovre, završen je, kazala je restauratorica Nives Maksimović, kako zahvaljujući svim sudionicima tako i Konzervatorskom odjelu Instituta za arheologiju, koji je vršio nadzor radova i osiguravao konzultacije.

Zbog restauracijskih radova unutar crkve 1997. godine, glavni oltar bio je u dijelovima i izmješten u ne baš uvjetnom prostoru, i njegova restauracija i obnova počela je 2009. godine. Dvije godine rađen je sam oltar, konzervacijom drveta, skidanjem nekoliko slojeva i intervencija koje su kroz vrijeme bile rađene, vraćen je izvorni izgled.

– Koliko imamo podatke iz 1743. godine, oltar je tada imao današnji izgled. Bilo je svojedobno nekih izmjena i na samoj arhitekturi oltara, podizan je pod crkve, menza, pa je oltar dignut do stropa kada je izgubljeno krunište oltara, a danas smo ga zamijenili golubicom, zvijezdom Duha svetoga. Veliki je dio originalnih elemenata oltara, a dodanim elementima povijesti vraćena je cjelina – kazala je restauratorica Nives Maksimović i dodala:

– Oltar je šaren, vrlo veseo, u baroknom stilu, a budući crkvica i nema nekog drugog inventara, zadovoljna sam što je lijepi dio baštine vraćen natrag.

Kroz sve faze provođenja radova i financiranja, za obnovu glavnog oltara u crkvici sv. Lovre u Crkvarima, Ministarstvo kulture osiguralo je 206.000,00 tisuća kuna. (www.radioorahovica.com)

 

Share Button