Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. studenoga 2020.

”Zaželi – program zapošljavanja žena”: U sklopu projekta ”Niste sami” započelo osposobljavanje žena za zanimanje gerontodomaćice

U prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Omega započelo je osposobljavanje ženskih osoba iz ciljne skupine projekta pod nazivom ”Niste sami” kojeg provodi Društvo multiple skleroze Virovitičko-podravske županije u suradnji s partnerima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – područnim uredom Virovitica, Centrom za socijalnu skrb Virovitica, Gradom Slatinom, te Centrom za socijalnu skrb Slatina.

Jedna od projektnih aktivnosti je pohađanje programa osposobljavanja žena iz ciljane skupine projekta, a u koje spadaju dugotrajno nezaposlene ženske osobe s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem pri čemu se naglasak stavlja na starije od 50 godina, te one koje se nalaze u nepovoljnom položaju. Cilj ove aktivnosti je unaprijediti znanje i vještine te ojačati radni potencijal žena zaposlenih u sklopu projekta kako bi po završetku rada na projektu imale veće mogućnosti za daljnje zapošljavanje. Projektom ”Niste sami” predviđeno je educiranje devet žena koje su sada i započele s pohađanjem programa osposobljavanja za zanimanje gerontodomaćice.

– Žene koje su uključene u projekt pohađati će predavanja za zanimanje gerentodomaćice. Poslovi gerontodomaćice obuhvaćaju pomoć starijim osobama u njihovom domu, a zahtijevaju fizički i psihički rad. Završetkom programa polaznice stječu kompetencije poput prepoznavanja i razlikovanja potreba osoba treće životne dobi, prilagođavanju načina pripreme obroka, kako komunicirati na pravilan način s korisnicima usluge te primijeniti pravila zaštite na radu i pružanju prve pomoći – istaknula je Marijeta Zelić, koordinatorica projekta ”Niste sami”.

Program osposobljavanja realizirati će se redovitom ili konzultativno-instruktivnom nastavom u POU Omega u koju spadaju teorijski dio te vježbe, dok će se praktični dio nastave održati u institucijama koje se bave brigom o osobama treće životne dobi.

Projekt ukupne vrijednosti 2.130.988,75 kn provodi se unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. te se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta predviđeno je do 04. svibnja 2021. godine. (www.icv.hr)

Share Button