Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. svibnja 2011.

U Turnašici na mjesnom groblju, uz mnoštvo nazočnih, obilježena 17. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskoga sabora – Stjepana Sulimanca Štefine

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju u Turnašici, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić sa suradnicima, predstavnici Grada Virovitice predvođeni gradonačelnikom Grada Virovitice Ivicom Kirinom, Općine Pitomača na čelu s načelnikom Željkom Grgačićem i drugih susjednih općina, kao i predstavnici obitelji Stjepana Sulimanca, obilježili su 17. obljetnicu smrti Stjepana Sulimanca Štefine, prvog potpredsjednika Hrvatskoga sabora.

Stjepan Sulimanac –Štefina odrastao je u siromašnoj seljačkoj obitelji, a aktivirao se je u politici, kao član HSS-a. Iz političkih razloga više puta je osuđivan za vrijeme bivše Jugoslavije zbog svoje vječite borbe za pravicu hrvatskoga naroda. Na prvim demokratskim izborima 1990. izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor ispred Hrvatske demokratske zajednice i obnašao je dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora. Za njega se kao za malo kojeg političara može iskreno reći da je bio – čovjek iz naroda. I kad je sjedio u Hrvatskom saboru, ostao je skroman kakav je i bio. Znao je privući ljude svojim vatrenim govorima, a svaka njegova druga riječ bila je – “slobodna Hrvatska”. U vrijeme Domovinskoga rata znao je često otići i na prve crte obrane.

Bavio se je i književnim radom. Njegovo prvo istaknutije djelo bio je igrokaz Uskrs slobode i ljubavi. Svoje pjesme i literarne radove objavljivao je u Hrvatskoj straži, Hrvatskom zadrugaru, Žumberačkim novinama, Maruliću, Danici i drugdje,… Posmrtno je, 1995. godine odlikovan Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom.

Nakon načelnika Općine Pitomača Željka Grgačića, župana Tomislava Tolušića i saborskog zastupnika Josipa Đakića, koji su biranim riječima govorili o Stjepanu Sulimanca, nazočnima se obratio potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks koji je oživio uspomene na svog prijatelja Štefinu koji je bio srce hrvatskog državotvornog pokreta – Hrvatske demokratske zajednice. Oživio je sjećanje na prijatelja kojeg su patnje u tamnicama i zatvorima sve više jačale kako bi dao sve što može, da što prije kucne dan slobode i neovisnosti za samostalnu Hrvatsku. Osim toga, održana je i sveta misa zadušnica za Stjepana Sulimanca u crkvi u Turnašici, a potom su kod spomenika koji se nalazi kod Područne škole u Turnašici zapaljene svijeće i položeno cvijeće u sjećanje na prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora. (rc, kt)

 

Share Button