Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. veljače 2021.

Proizvodnja paprike: Šafram traži nove kooperante, želja je sve potrebe za sirovinom pokrivati u Hrvatskoj

Prošla godina je bila jedna od boljih za uzgoj začinske paprike u Hrvatskoj. Ponegdje su zabilježeni prinosi i od 20 tona po hektaru, a bolje rezultate dobili su oni poljoprivrednici koji su u procesu uzgoja koristili malč foliju i navodnjavanje sistemom kap na kap.

Za prvu hrvatsku tvornicu začinske paprike Šafram d.o.o. sirovinu za mljevenu crvenu papriku, omiljeni začin mnogim jelima, uzgaja preko 30 kooperanata iz Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije, a trenutno su u fazi ugovaranja površina za nadlazeću proizvodnju sezonu i traženja novih poljoprivrednika.

Za početnike je dovoljan hektar

– Kooperanti žele sjeme koje daje visoke prinose, dok mene kao proizvođača zanima postojanost boje – kaže direktorica tvrtke Arijana Šafranko Salihćehajić. Zato u svojoj proizvodnji već par godina koriste hibrid Palotas F1 koji daje željene prinose, ima visoku toleranciju na stres, a plodovi su krupni i viseći. Također, jedna biljka može dati više od 20 plodova.

– Sjeme je skuplje nego ono koje smo tradicionalno koristili i naši se kooperanti u početku nikako nisu mogli odlučiti za tako veliku investiciju, te smo ga tada sadili samo na vlastitoj zemlji. Kada su vidjeli rezultate, a dobili smo 22,5 tone po hektaru, i sami su se odlučili okušati – podsjeća.

Iako u praksi nemaju ograničenja što se tiče površine, početnicima uvijek savjetuju sadnju jednog hektra kako bi vidjeli prednosti i mane ove proizvodnje. Što se tiče novih tehnologija, kooperante najviše zanimaju troškovi odnosno koliki je utrošak gnojiva ako se prihrana obavlja kroz sustav navodnjavanja kap po kap s vodotopivim gnojivima.

Troškovi, pojašnjava, ovise o kvaliteti tla. Njihova je preporuka napraviti analizu te zemlji dati one minerale koji nedostaju, a ne napamet, time će se sigurno sniziti troškovi gnojiva. No, ono što sigurno mogu tvrditi, je da troškovi ne premašuju 50% cijene otkupa.

– Što kooperanti ulažu više svojeg rada, konkretno mislim i na berbu, to će troškovi biti niži, a zarada veća – napominje. Dodaje kako Šafram organizira nabavu sjemena, a naplatu vrše po otkupu svježe paprike.

Otkupna cijena je kao i prošle godine, 3,20 kn/kg za I. klasu.

– Velika većina paprike, mogu slobodno reći do 80 posto, spada u prvu klasu. Naš zahtjev je da mora biti lijepe crvene boje, tehnološki zrela, sve ostalo, šatirano, zeleno, vraćamo – naglašava. Pod II. klasu podrazumijevaju kraj berbe gdje dopuštaju oko 30 posto šatirane odnosno narančaste, a cijena joj je 2,60 kn/kg.

Uglavnom ju otkupljuju po dogovoru s voditeljem proizvodnje kako se u jednom trenutku ne bi dogodilo da je nemaju gdje skladištiti. Paprika, poručuje, ne mora biti u vrećama, to prepuštaju kooperantima na odabir. Većina ih bere u kašete i istovari u prikolicu traktora, kako im i dovozi.

– Voljeli bismo sve svoje potrebe pokrivati u Hrvatskoj i zato pozivamo sve one koje imaju nešto zemlje i koji žele uzgajati papriku da nam se jave. Tržište je osigurano, potražnja raste iz dana u dan, a mi ćemo im pružiti svu moguću pomoć – zaključila je direktorica.

Svi koje to zanima, za više informacija se mogu obratiti voditelju proizvodnje Željku Vlašiću na e-mail zeljko@safram.hr ili broj 091/2452-454. Također, mogu doći i u tvornicu Šafram na adresi Jelav 3, 33406 Turanovac, ali uz prethodnu najavu. (www.agroklub.com)

Share Button