Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. lipnja 2011.

Nakon Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Zagrebačke moderne galerije, djela Edite Schubert nalaze se i u Gradskom muzeju Virovitica

Ana Schubert, majka priznate hrvatske umjetnice Edite Schubert, potaknuta prošlogodišnjom izložbom, darovala je Gradskom muzeju Virovitica tri djela svoje kćeri. Djela Edite Schubert osim u privatnoj kolekciji nalaze se i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i u zagrebačkoj Modernoj galeriji. Kako nam je rekla ravnateljica Gradskog muzeja u Virovitici Mihaela Kulej, radi se o reprezentativnim djelima koja su dio likovne zbirke. Djela će prvo stručno obrađena, dokumentirana i inventarizirana, a ponovo će biti izložena u okviru izložbe prilikom otvorenja ovogodišnjeg Rokova u povodu 777 godina grada Virovitice.

Da podsjetimo Edita Schubert , rođena je 1947. godine u Virovitici, gdje je živjela do 1962. godine kada s obitelji seli u Zagreb. Umjetnica je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala 1971., a od 1973. radila je kao crtačica na Zavodu za anatomiju zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Od ranih sedamdesetih izlagala je na brojnim samostalnim izložbama na domaćoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni. Godine 1982. izlaže na Venecijanskom bijenalu, a iste godine i na Bijenalu u Sydneyu. Preminula je prije devet godina. Edita Schubert nazivana je prvom damom hrvatske avangarde, najsvestranijom hrvatskom suvremenom umjetnicom. Ona je svakako iznimno značajna hrvatska umjetnica. Njen često nazivani dvostruki život, život zaposlene crtačice i život umjetnice čitljiv je iz njenih djela često intimističkog karaktera. (www.virovitica.hr)

 

Share Button